curious

Hi mommies, im pregnant 7weeks now. Last week scan tapi samar2 baru nmpk kantung, heartbeat xnmpk lagi. Rahim pun kebelakang sgt kata doc.Is it normal? Smpai hari ni asyik terfikir2?

10 Balas

Sy pn slh sorg yg ada rahim kt belakang & pernah tny doc bahaya ke?doc bgtahu xbahaya sbb 1 of 10 wanita akan ad rahim kt belakang. Alhamdulillah dh 2 org anak keluar drp rahim kt belakang. bila rahim kt belakang mmg scan baby 6-8weeks xberapa clear kantungnya selepas 9 weeks alhamdulillah nmpk kantungnya.

5y ago

Thanks for sharing. Last two years sy jgak prnah bt operation rahim terbalik, mcm2 bmain di minda.hehe tpi doc ckp xperlu risau😊

Awak sama mcm sy...doc ckp rahim sy ke belakang, it's normal,xperlu risau doc ckp,ia bukan satu penyakit pun...n sy klu ikut period patut dlm 8w+,tp scan ritu baby br dlm 6w+,n dh nampak heartbeat.Selagi kantung didalam rahim, not to worries ✌️

xpe awal lg tu. org kata klau rahim ke belakang jep selalu ke depan hehe. gurau2 je...tapi sy pernah terbaca klau jenis rahim ke belakang bila bby besar perut xnmpak sgt...best tu sis. slim je...sekali keluar bby 3kg lebih

Masih awl lagi tu sis , sy dlu scan 8week blm npk jantung baby lagi. Baru kantung.. scan balik 12 week baru ada jantung baby ... skg masuk 38 week sda . Tunggu hari lagi nak bersalin 😊😊

5y ago

Yeke sis.. Saya scan 7 weeks dah nmpk baby tpi x dpt kesan jantung lagi.. After 7 week sis ada scan doc lagi x.. Ke tunggu 12 week baru scan balik.. Doc suh saya dtg scan balik after 1 week tpi mase tue baru 8 weeks..

It is normal supposedly utk scan tue. Rahim blkg sgt x sure..Kalau risau next checkup cuba tnye betul2 kt doctor.

Klu docter x ckp apa2,okla tu..tunggu bbrpa weeks scan balik..drink more water mommy.

5y ago

Thank you😊😊

Kalau ada rasa curious.. Terus bertanya pada doktor..

Minum air banyak2 before scan. Rescan dalam sebulan

Awal lagi, insyaAllah

Rescan plk nanti