My baby detected ada sign of Down syndrome

Hi mommies, I’m 21 weeks pregnant today. This is my first pregnancy. I buat detailed scan last two weeks which was during my 19w. Masatu scan normal je but yesterday clinic panggil utk rescan sbb ada yg tak nampak. So smlm datang, and my heart broke into pieces lepas diberitahu yg my baby punya tulang hidung pendek (short nasal bone) yg merupakan tanda Down syndrome. I was speechless taktau nak cakap apa. Clinic suruh refer ke pakar. I dah buat appointment dgn HKL and dpt appointment tomorrow pukul 8AM. I’m so nervous to know more. Sebelum tahu tentang signs of Syndromic babies ni, I dpt tahu yg I ada GBS positive. Tu pun I dah luruh jantung dgr sbb bahaya juga GBS ni jika tak ada tindakan awal (diberi antibiotics sebelum bersalin pd mommy) kerana baby kena bacteria bila dia lalu birth canal dan ada banyak risiko kesihatan boleh terkena pd baby. Skrg.. ni pula. Ya Allah tak kuat rasanya nak hadap semua ni 😭 Tolong doakan I dear mommies. Ada mommies yg ada pengalaman tentang ni tak? I sedih tak terkata lg lg it’s my first baby and I’m just 25 years old. I hanya mampu berdoa pd Allah.

My baby detected ada sign of Down syndrome
137 Balas

Semoga dipermudahkan yer sis.. Apa2pun anggaplah ini dugaan pada sis n hubby. Doa pada Allah semoga diberi kekuatan dan ikut apa yg doctor pakar ckp yer sis.

Sme pulak umo kita.. Sye pon mengandung anak pertama.. Risau pulak dgr.. Semoga kita semua dijauhkan dari ujian begini.. Harap bayi dlm kandungan sis okay..

Sorry sis ,nk tnya scan tu scan biasa kah?sbb Saya blik2 dah scan tp doc tidak Ada pula check psal hidng..sllu check jantung ,kaki Ada 2 n tgn Ada 2..tu je

4y ago

Sis kalau nak tgk baby kita ada sintom down sindrom atau x.. boleh ke klinik minta SCan ND

Banyakn fkir positif dik.mngkin dia kluar lain plk dr expected doktor kan...ape2 pergi apoiment cekup mcm biasa..moge dipermudahkn urusn ye.

Smoga ibu n baby sihat n dipermudahkan segala urusan. Kena kuat semangat n fikir yg baik2 je okay. In Shaa Allah yg baik2 smuanya

sdihnya crita sis....hya sis sja yg blh doa dlm hati.'ya Allah kau pnjangkan nyawa zuriat yg kau beri pda ku ini.amin..sbb nyawa no 1 sis

kuat kan semangat sis jgn putus asa🙏 kuasa tuhan luar biasa minta pertolongan dari tuhan maha kuasa kuat kan semangat sis🙏🙏🙏

Banyakan bedoa sis semoga ada keajaiban dari Allah swt . baby so comel and cute. semoga baby terus membesar dgn sihat dan sempurna. .

Keep strong dan semoga dipermudahkan segala urusan. Mudah2an baby akan lahir dengan sihat wal afiat. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms

Semoga semua baik2 aja... saya mendoakan yg terbaik utk awk n baby! In shaa Allah dipermudahkan segala urusan. Diberi kebaikan.