spotting

Mommies, i dah preggy 6 minggu. Semalam ada spotting brownish and reddish. Takut. Pergi check, doctor scan. Xde ape2 dalam rahim, kantung pun xde. Doctor kata maybe nie luar rahim. Risau, first baby nie. Ada mommy2 experience mcam i tak?

7 Balas

Pengalaman sy, sblm ni tak dtg period dah 2 bulan. Cek upt positive and gi kk pun sama. Tapi mase first scan tu mmg tak nampak apa pun lg, mase tu baru 6 minggu. Tapi mase tu ade jgk kuar coklat2, then darah. Tp dlm 3 hari camtu dh stop. Then appointment mase 10 mgu pun cek, still tk nmpk apa. Then kuar balik coklat2 and darah. Doc kk suh refer hospital sbb takut dlm proses nk gugur. Sy pergi terus hari tu jgk ke hos punya takut and risau😓. ( tau tk doc kk ckp takut dlm proses nak gugur, doc kat hos cakap takut preg luar rahim hm dua dua takut, bikin suspen jek )Doc kat situ scan dlu , tk nmpk jgk. Then manual cek kut bawah, blh thn la rasa nye 🤣 tp doc ckp takde pulak jalan trbukak ke apa tp mmg ade darah. Then pergi pulak ke dewan bersalin cek lg sekali, scan kat sne pun tk nmpk, pastu cek kut bawah. Senak jugak la rasa dok kuar masok kuar masuk menda alah tu sbb doc tk nmpk jugak. Last last admit ward semalaman. Last doc pakar dtg bagitahu sy tak pregnant pun. Tu kira darah period nak refresh balik sbb 2 bulan tk dtg kan. So boleh la discharge balik. Smggu camtu kuar wad, ade darah kuar sehari je, tp bkn drh period sbb takde bau. So tgu hmpir 2 bln lebih baru cek upt, positive. Tp sy saje tgu lagi 2 mgu baru gi kk scan nak confirmkan balik sbb sblm ni pernah jadi camtu kan. Mntk kat doc nak scan nak confirmkan dulu betul baru bukak buku. So scan mmg ade, alhamdulillah. Now preg dah 21 mgu☺️☺️☺️☺️. Sorry panjang cerita sy 🤣🤣🤣🤣

Sama lah saya hari tu.. waktu scan 5 minggu dr scan x nampak apa, scan ikut bawah pun x nampak.. dr kata mungkin mngandung luar rahim.. tpi dr bagi masa 2 minggu untuk repeat scan.. Alhamdulillah lepas 2 minggu pergi repeat scan dah nampak kantung dan heartbeat baby ❤️❤️.. Sis fikir positif je dan banyakkan berdia ☺️

Sme tp skrg ni bleeding makin byk.. scan mula2 xnampak apa tp doc ckp mgkn bleeding sbb implantation.. 2 mgu lg kne g scan balik.. harap xde ap2 tp risau sbb bleeding ketulan darah skrg ni

Luar rahim.pulakkk...doc ni menakutkan aje kan...jgn risau sis...masih awal.mmg xnmpk kantung....kku di luar rahim,sis akn sakit perut dh....tunggu ye nnti ada la kantung

Semoga baik-baik saja sis, teruskan jaga kesihatan dan banyakkan rehat ya

8mggu ke atas akn nmpk...sis bnykkn berehat ye

Klau ada spotting tu brapa lma