Solat

Hi mommies, how far a long are you or to what extend yang korang decide korang tak boleh solat macam biasa dah? Kena solat duduk? Ada tak yang boleh continue solat, rukuk & sujud macam biasa sampai full term?

34 Balas

Mse 7 bln.. bdn dh Naik perut dh besar.. nk pki bju Pon susah.. smpi termengah2.. on 8mnth dh solat baring pinggang sakit nk duduk.. klu dye dpt tarik urat smpi ke kaki toh diam kjp lh tepi bucu katil.. perut sy besa..

Saya dah 38w masih solat spt biasa, ada masa tak larat baru solat duduk. Kalau sis masih mampu, buat je spt biasa lbh bagus banyak rukuk & sujud tapi kalau tak larat atau membahayakan, buatlah solat duduk. 😊

Alhamdulillah. Saya solat seperti biasa hingga subuh sbelum melahirkan.. Selagi mampu solat sja seperti biasa. Luaskan skit bukaan peha semasa sujud dan rukuk supaya perut boleh menyelit kat situ😁😁😁

sy solat mcm biasa, 2 kali je solat duduk, 1st sbb braxton hick,yg ni mmg x mampu nk brdiri,naseb baik kejap je,..2nd plak mase da pecah ketuban, x selesa nk solat dgn air ketuban jap2 turun,..

Alhamdulilah solat cm biasa lg wlopon x larat gk petis da mula kejang.kaki bengkak.skang 33w.bru je 2 hari lepas ckp kt suami nk solat duduk sbb x larat sujuk nk berdiri rasa tegang kaki..

Smp hari bersalin sy boleh solat mcm biasa, cuma masa 29mggu-33mggu tu sy solat atas kerusi sbb perut full xle nk sujud masa tu 😅, lps tu dh start perut turun sy solat mcm biasa smula.

sy smpai hari nk bersalin dan tgh tahan sakit contraction,masih solat berdiri..hehe tp,maybe ikut ketahanan badan seseorang la kot sis..klau rasa xmmpu,boleh je rasanya solat duduk..

Sya start 38w kalau mampu sya akan solat macam biasa start nak masuk 40w memang tak mampu nak solat macam biasa duduk delat kerusi jer sebab bila bangun dari sujud rasa nak pitam

Saya suda strt solat duduk , tp kalau kt masjid sya solat berdiri , segan org nmpk kita solat duduk. Sbb org kadang x faham keadaan kita. Officially 34 weeks ☺️

Mcm sy depand keadaan.. Kdg2 boleh solat mcm biasa.. Kdg2 kalau rs x larat br solat duduk atas kerusi.. Even contraction kuat pun still solat tp atas kerusi ja la