Belum ada rezeki pregnant lagi

Hi mommies boleh tak bagi tips kat saya untuk pregnant ? Saya dah kahwin selama 1 tahun 4 bulan tapi tak ada rezeki lagi nak mengandung. Tapi harini saya terasa sangat dengan mak mertua. Saya tinggal di rumah mertua. Petang tadi lepas suami balik kerja dia bagitau kat maknya dia nak minum jus buah-buahan dia kata mungkin dia problem sebabtu saya tak pregnant lagi sampai skrg. Waktu dia di office, saya tegur dia jangan terlampau minum banyak sangat air coke & air bergas. Mungkin peluang saya nak pregnant tu rendah sebab tak jaga pemakanan. Selepas suami bagitau nak beli jus buah terus mak mertua cakap “tu la susah sangat nak makan ulam-ulaman sebab tu susah nak ada baby”. Saya tak tau kenapa saya terasa sangat dgn apa yang mak mertua cakap & saya sedih. Boleh bagi tips yang boleh saya follow untuk pregnant ? Dan doakan saya ada rezeki untuk mengandung ye. Terima kasih 😢 #pleasehelp

14 Balas

apa la mak mentua awak ni. takmakan ulam2 takde kaitan pun dgn kesuburan. sy dan husband dri kecik mmg jenis takmakan sayur. semua jenis sayur kitaorg takmakan. menu dlm rumah kami tak pernah ada sayur. Alhamdulillah Allah bagi sy peluang utk rasa pregnant. Cuba awak laki bini pergi check doktor test kesuburan. Kalau husb taknak, awak pegi je sorg dlu. kalau husb kuat merokok, suruh dia kurangkan. dan awk pun badan kena jaga. jgn terlalu pikir pasal anak sgt. nanti stress. bila kita dh redha, masa tu Allah akan bagi apa yg kita nk selama ni. percaya laa.. baru setahun lebih kawin. Allah nk bagi enjoy laki bini dlu. kadang2 kita ok je dpt anak lambat. org sekeliling yg takleh tgk kita bahagia

Sy 4 tahun khwin xde rzki sy biar je mcm tu.. Dlm hti dh xde rzki nk bt mcm mna kwn2 bgi smngt sruh gi jmpe doc sruh gi mengurut sruh minum air buah zuriat. Bgi ubt apa2 sy x amik smua tu. Last2 sy sbuk dgn kje sy x fikir dh nk zuriat time tu sy fikir enjoy. Xde ank ni lah sy blh enjoy dlu.. Nk gi mna pun snng.. Mngkin allah nk bgi sy brht dduk umh.. Alhamdulillah skrg sy dh 38 minggu 2 hri😊tbe2 ad rzki tahun ni. Skrg pun sy dduk umh dh x kje dh tgh sarat

1y ago

dia jangan fkir dlubsyaa terlmpau fkir xde rski lpastu x ambik ksh tme tu allah bgi skrng ank dh 4bulan

awak dan husband cuba la berjumpa pakar sakit puan. cuba both buat ujian kesuburan. lepas dh buat ujian doctor akan advise apa perlu awak berdua buat. 1) life style awak berdua mcm mana. mungkin masing2 busy. stress ditempat kerja. stress boleh jadi salah satu punca 2) husband merokok/vape x? 3) awak dgn husband bmi okay x? 4) fast food semua tu pon kena elakkan. kalau awak dgn husband dlm fasa ttc

better dua2 pergi jumpa doc n check..tu sebaiknya. pape pun doa byk2 pd Allah dan sntiasa bersngka baik dgn Allah sbb dia telah mengatur segalanya ttg kehidupan kita sejak dalm alam rahim lg .. jnji jgn ptus asa dan trus kuatkn smgt... mcm jiran sy dia kwen 13 tahun br dpt bby.. kekdg kita stress pun blh jd mcmtu juga sush tuk hamil .mg dpmudahkan segalanya amiin

try pakai krim NPC..dia xmkn..cuma sapu kt.nadi je..sy pakai sbln, alhamdulillah lekat stelah stahun kguguran..mgkin asbab jgk..yg penting usaha dan tawakal.inshaallah moga rezeki sis menimang cahayamata trmakbul. sy pn ada puasa masa hari putih hari tu n brdoa moga dbrikan zuriat soleh dan solehah..sy bru je bis pantang, bby usia 2 bulan. 🥰

Try start consume acid folic consistently ya. Jika start amik acid folic elakkan coffee, tea dan apa2 yg bercaffein spy x meneutralkan balik acid folic tu. Sy ttc anak pertama kedua dgn cara ni. Usaha dan tawakal. Insya Allah.

Suami isteri buat ujian kesuburan. Amalkan gaya hidup dan pemakanan sihat. Elakkan stress. Istighfar lebih banyak drpd biasa. Sedekah. Feel happy dan tenang. Kerapkan bersama. Makan asid folic.

start mkn folic acid sis.. senang lekat.. sy tunggu 3tahun.. sy try mkn supplement yg ad folic acid , hari² , cepat sgt lekat.. diet kena kontrol jg ya😄

Sy tkde tips. Sy jmpe dgn obgyn shj utk check kesemuanya. Suami pun sme. Pd wktu yg sme, amalkan pemakanan yg sihat. Mknan santan n manis mmg sy x mkn.

Semoga sis kuat. Belum smpai masanya lagi. Rezeki dtg dgn bnyak cara. Teruskan berdoa ye sis🥰🫶🏻