Paksa bersalin?

Hi mommies ..betul ke kalau kita nk bukak buku merah nanti kene bagitahu seminggu lewat dari terikh period mula2 mngandung..kalau tak nanti doc paksa beranak???😅😅

15 Balas

kalau boleh bab tarikh period jangan tipu . takut nanti due date yang doc bagi salah & perkembangan baby tak sama dengan weeks . kalau awak takde masalah doc takkan pksa bersalin . biasa paksa bersalin tu mesti ada sangkut gdm rasanya . awak jaga kesihatan . time bukak buku nanti bagitahu je tarikh betul last period. takut kalau awak tipu nanti bila doc scan perkembangan baby tak sama dgn weeks , akan jadi masalah nanti . doc fikir baby awak ada problem ke apa . its okay my dear jangan takut bab paksa bersalin . kalau dah sampai waktu , mmg kita akan bersalin jugak 😊

Bagitau je last period bila. Nanti bila baby dah besar sikit, dah nampak kat scan dorang boleh detect dah EDD bila. Dorang lebih tahu 😉 so rileks dan bagitau apa yg kita tau je tak perlu bagitau seminggu lewat dari tarikh ke apa. Kalau ikut last period saya haritu, saya mula2 tau pregnant masa 3 bulan mengandung. Tapi bila buka buku pink tu takde lagi tulis EDD bila. Bila dah scan, nampak heartbeat baby apa semua doktor boleh ukur etc dan letak EDD. Saya mengandung tu macam seminggu kurang dari ikut last period. Macam tu lah 😁

Bab tarikh period la jgn nk tipu. Bende paling penting utk tahu kesihatan anak dlm perut tu. Kalau tumbesaran x sama dengan tarikh tu incase la anything happen awak sanggup nk terima nanti? Kesian nye kat baby tu nanti kalau ibunya x jujur dengan doctor. Doctor x kan paksa kite bersalin suke suke hati tau. Doctor lagi happy kalau baby progression tu bagus. Nk paksa bersalin ni byk follow up nk ikot lagi. Kang nanti scan baby 37 week tgk baby kecik/besar x ikot umur baby tu x memasal kene paksa kuar terus

🤦🤦🤦🤦 bukan semua org perlu induce awal. bagi ibu2 yg ada risiko saja, risiko bkn pada ibu saja tp pd baby jgak. klau awak sihat elok, kandungan sihat elok. apa motif nak kena bersalin awal 🤦 ni kali ke berapa dah soalan yg sama. kenapa masih ada individu pelik yg bg petua merbahaya mcm tu 😠

4y ago

👍👍👍

Ni mesti dok dengar orang cakap je kannnn. Tu yang boleh terpengaruh. Jangan ikutkan apa yang orang tu cakap. Bagitahu info yang betul dekat doctor/nurse. In case kalau anything happen to you and your baby, jangan salahkan doctor or nurse sebab awak sendiri yang tak jujur.

Mana ada.. Kena bagitau info betul so that perkembangan bby dapat dipantau dgn betul.. Beranak paksa or induced cuma untuk bby & ibu yg ada risiko jer. Kalau yg xde risiko mmg diaorg suruh kita beranak bila dh 40weeks

Tak betul. Sape yg ckp mcm tu?? Haih 🤦dah byk kali jumpa post yg mcm ni. Awk boleh tulis dkt bahagian search tipu tarikh period. Dah ramai sebelum ni tanya mcm ni. Mmg tak ada yg menyokong.

Nak tipu ape nye.. Kalau scan kk automatik kuar due date & doc akan ikut bulat2 date kat mesin scan tu.. Kalau tipu mcm mane pun doc xkn ikut ckp kite..😅😅😅

byk dah dgr cite pasal tipu2 tarikh piyed ni ..xpernah terpk pun nak nipu sbb takut paksa bersalin ..ape2 jadi kt baby nanti xrasa bersalah ke ? ..

tak lah awakk...doktor paksa bersalin tu kalau ada kes2 tertentu.bg je tahu tarikh sebenar.jangan ambil risiko kesian baby nanti