Last Period, KK, Buku Pink

Hai semua. Seriously saya nak tahu sebab ini anak pertama. Ada yg pesan kat saya masa buka buku pink nanti, bagitahu dekat KK last period tu lewat dari TARIKH SEBENAR. Betul ke? Alasannya, untuk elak kena paksa beranak kalau anak lambat keluar dari due date. Korang macam mana? Boleh share tak? Serius sangat2 tak tahu pasal ni

1 Balas

Doktor imelda pesan jgn sesekali tipu tarikh lewat period. Sbb kandungan plg lama 40weeks+5days je. Kalau lewatkan contoh lewat seminggu jd 41weeks+5days. Almost 42weeks dh. Dikhuatiri bayi akan hadapi sebarang komplikasi. Contoh meninggal dlm perut disebabkan uri tertanggal dr rahim. Please la sis jgn dgr cakap org. Kalau dh kene paksa bersalin tu sbb doktor tau ape yg terbaik. Yg kekonon nk jd doktor pakar tu bukan tau ape. Tau bercakap je. Bgtay tarikh sebenar jgn lewatkan. Xkesian ke kat baby?

5y ago

Amin. Wc😊