Kulit kering dan ruam

Hi mommies, baby selalu berpeluh dan ruam di leher.. kulit merah2.. ada suggestion untuk heal kan ruam2 baby? Thanks

Kulit kering dan ruam
32 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Berdasarkan keterangan dan gambar yang puan berikan, kondisi yang anak anda alami ini boleh disebabkan ruam alahan dermatitis pada peluh atau debu ataupun penyakit kulit seperti ekzema. Puan perlu memastikan anak puan tidak kerap menggaru bagi mengelakkan luka pada kulit. Bagi memulihkan keadaan ini, puan boleh merujuk dengan doktor kulit untuk pemeriksaan lanjut. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Sye pakai lotion je..tp yg 0% mineral, paraben..kulit kring jgn pakai kan bedak..tkut mkin truk..dlu ank sye g cek doc pun dye suh pakai lotion/moustrizer..sabun lak sye pakai seba..alhamdulillah cepat reda..tp lain bdk lain pnerimaan nye..jgn ptus asa cari pnawar..☺️

Anak saya pun macam ni. Tapi anak saya ada ekzema. Saya tukar sabun guna ezzerra. Sekarang dah ok dah. Jgn pakaikan bedak. And perhatikan punca kenapa jadi mcm tu. Siang saya pakaikan singlet lubang² tu je sbb baby kuat berpeluh.

4y ago

Saya pun pakaikan anak saya sabun & krim ezzera. Ada krim malam dan siang. Berkesan utk kulit anak saya yg ada eczema d perut

Boleh guna skeenz dari tasneem in shaa allah membantu masalah anak.. Tasneem menggunakan essential oil tanpa bahan kimia atau bahan haiwan selamat digunakan dari newborn hingga dewasa ☺️ https://wa.me/60142659754

Pkai pureen cornstarch anak sya pkai hari2 lepas mandi.. Dlu anak sya bru 1bulan dia pkai bedak biasa.. Tp tba2 ruam pula.. jd sya pkaikan pureen cornstarch alhamdulillah okay sdah 😊 skg 6bulan dah..

Vaseline. Sy sapu after tukar lampin pun bgus. Bagi moist x kering. Effective moist lebih lama dari baby oil, cream atau lotion. Petroleum olive oil + vitamin E

Boleh cuba pakai sebamed lotion & kalau cuaca panas pakaikan anak singlet jenis lubang², atau kain yg x tebal sgt.

Kena kerap lembapkn kulit dia dgn lotion. Su suggest lotion cetaphil. Anak sy mcm anak puan lah klu pnas akn naik ruam mcm tu

Bby sy pn.kena cmni..sy Lepas mandi lap leher bby kasi kering..pastu sy guna noya balm miracle..mmg ok dgn bby sy..try lah sis..

Saya pakai psorless boleh dpt dekat farmasi 👍🏻 memang kalau ada ruam ke apa saya sapu tu twrus hilang