Bayi 3 minggu (21 hari) biasa minum berapa OZ fully susu formula

Hi mommies, baby saya 21 hari . Baby girl berat 3.4KG . Skrg saya kasi dia fully susu fm 2 jam sekali 2 OZ. Tapi selalu belum sampai 2 jam baby dah merengek bagi signal nak susu lagi. Ada masa tu, dengar bunyi perut dia mcm bunyi perut lapar. Perlu ke saya tambah 3 OZ utk penyusuan 2 jam sekali tu ? Atau macam mana cara yg betul ye ? Boleh mommies share sikit pengetahuan mommies. Btw saya 1st mom. Banyak lagi benda kena belajar🙊

4 Balas

Baby saya tak cukup sebulan lagi. Baya² baby awak. Saya buat 2onz tak cukup. Tambah lagi 1 onz dia minum pastu baru boleh tido. Hari keesokkannya, saya dah start buat 3onz. Dia minum habis kenyang dan tido.

susu fm kena ikut sukatan...jgn lebih sbb susu fm lambat hadam...2oz gap 2-3hr tu pun dh byk utk bby 21 hari. bby nangis tak semestinya nk susu. kdg sbb perut x selesa, cue nk tido, etc.

sama lah.. sblm ni bg 2oz setiap 3 jam. ikut arahan pd tin susu, tp x sampai 3 jam dh terjaga mengis je.. bg susu bru snyp lena tdo.. sejak tu naikkan 3oz..

awak sure ke dia merengek nk susu lagi. 3oz mcm byk sgt. lagipon 2 jam mcm rapat sgt. klu 3 jam should be ok