Anak semangat

Valid ke anak 3 bulan minum susu 5 oz sekali minum? Anak saya jenis suka meragam, selamani saya selalu bagi 2 oz susu formula pastu campur dgn bf sikit, lrpastu dua jam selepas baru bagi lagi. Tapi bila balik rumah mertua, saya buat la tiga oz sebab taknak bf, pastu mertua saya pergi bancuh lagi 2 oz tanpa pengetahuan saya sebab baby meragam, bila dah habis baru dia bagitau. Boleh ke macam tu? Bukan ke perut baby masih kecil? Lagipun susu yang saya bagi 2-3 oz setiao dua jam pun dah mampu tambahkan berat badan anak anak saya sampai jadi tubuh semangat. Ye, anak saya memang suka meragam tapi selamani saya mampu je tenangkan dia #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing #bantusharing #bantusharing #bantusharing

10 Balas

Pengalaman i I dah bf anak 15-20minit and anak dah lepaskan nipple siap muak susu lagi. Dah kenyang. Pastu MIL ambik baby. Dalam 10minit macamtu MIL ckp bby lapar sebab hisap2 jari & merengek. Budak tu nak tidur tapi MIL ckp baby xckup susu. Hello, i pump pun kiri kanan dapat 7-8oz ni dia ckp i bf baby tak kenyang. MIL 2-3kali ckp anak kau lapar susu tak cukup. Last2 i selak baju bagi tetek kat anak. Anak macam nak muntah gayanya sbb taknak menyusu dah. Baru MIL diam haha. Adoila. I ambik baby tepuk2 ha tido dah. Budak merengek sebab nak comfort/ mengempeng atau dilayan. Tu ja. Kalau statik tak main tak buat apa mmg la bosan budak tu. Stereotype mak2 kalau budak meragam/ nangis ja, mesti kata nampak hantu/ tak cukup susu. Kelakor sis. InsyaAllah takde apa baby sis tu. Tapi kena perhatikan, kalau kerap overfeed nnti baby kembung sian dia sbb usus tak matang lagi nak digest susu banyak2

8mo ago

sama mcm mil i. tp i jenis tegas, so mil xbrani byk ckp

valid sis. baby saya start dari sebulan lebih akan demand 4-4 setengah oz. masuk 2 bulan demand 5oz, sebab dia mampu and alhamdulillah tak muntah susu. tapi kalau awak kata baby memang minum 2oz per sesi so ok la. but baby for sure akan more demand bila usia meningkat, so no worries. tapi untuk kes awak, tak semua baby meragam sebab nak susu. boleh jadi sebab sebab lain. but kalau baby menyusu more than yang selalunya, no worries. as long as tak muntah should be ok.

8mo ago

Thankyou sis! 💗

bila baca rasa mcm tknk jumpa org je bila baby kecik lagi .. tk best bila kita lgi tahu tpi org bising mcm lgi kenal pattern / perangai anak kita .. even first mom skali pon kalau dh hri2 mengadap anak mesti la tau dh .. orang suka anggap first mom ni selagi anak tu tk masuk skola selagi tu maknya tk kenal anak dia berdasarkan post2 mummy's

8mo ago

Stuju sis, i pun first mom. Ank nnges i dh blh agk dy tk ckup susu ke nk tdo ke. Pdhl org tu bkn nye 24jm jge ank kita, knon nye dy lh ad pnglmn brthun thun ank 14 org. Last last bby snyp je nk mak dy. mghdp org dwasa ni lg mmnatkn drp bby sdri ye 😔

mcm sy masa 1st baby dulu. mmg demand baby meningkat setiap meningkat umur. masa 3@4bulan baby minum susu 3@4oz setiap sesi. 4@5bulan dah minum 4@5oz. baby fully susu bdn cuma minum melalui botol. yg 2nd ni ja masih maintain walaupon dh setahun++ minum 5oz per sesi paling byk. rasanya demand baby awak mmg dh meningkat

8mo ago

kalau ikot gambar saya bg dkt awak usia sebulan baby boleh minum antara 2.5~5oz per sesi. tp if mmg awak rasa demand baby awak 2oz per sesi then awak boleh je nak maintain kan. xde masalah😊🫰 betul meragam tak semestinya baby nak susu sahaja. boleh jadi baby x selesa. pampers penuh. ataupon nak comfort.

msa sya prgi rmh fmily sya..asal ank nngis je dikatanya lapar..normal laa klau bby meragam..trus dia ckp bby x knyang mnum ssu dsurh je bgi mkan..bby x msk 6 bulan lagi..kdng² tu stress rsa..

8mo ago

Ye awak saya jadi termenung sorang sorang sebab rasa macam “kenapa orang tambah kuantiti susu dekat anak aku tanpa pengetahuan aku?” 😔

sekali dua je takpe, kalau tiap kali nyusu tu bg 5oz mmg byk fm la anak nti mak tak sempat supply demand anak

8mo ago

Tu la 🥺 anak pulok kalau susu bf dah tak laju dia bunyi bunyi sambil nyonyot lagila mil rasa tak cukup susu

normal ke baby 3 weeks minum susu 3oz ? sbb 2oz mmng tak ckup bagi dia 😢risau terlebih bagi susu

ye nenek2 memg mcm tu.. asal baby nangis je bncuh susu.. klu baby x muntah lps mnum should be ok..

8mo ago

Thankyou awak

Depends on your baby.. anak sy lahir 3.8kg, so masa dia 3-4 months, boleh minum 6-7oz at one shot

8mo ago

Untuk berapa Hours sis? Dbb saya / 2 hours

anak saya 2 bulan 2 minggu memang minum 5oz, kadang boleh pergi sampai 7oz

8mo ago

Per berapa hours?