BAGI PUTING KOSONG PADA BABY

Hi mommies, Apa pendapat mommies tentang bagi puting kosong pada anak ? Mcm saya; saya xnak bagi , tapi mak paksa saya beli sbb nak tenangkan baby asyik menangis bila nak susu / nk minta tukar pampers, mak saya xboleh dengar baby nangis, terus die bagi puting kosong supaya baby bertenang sementara Nk tukar pampers atau buat susu, lepas tu, baby xnak direct feed & asyik muntah susu botol bila terlebih, mula2 ingatkan baby nak susu lagi tp rupanya nak mengempeng. So puting kosong tu mcm digunakan untuk tujuan tu. Saya kalau boleh mmg nk guna cara lain selain puting kosong. Sy pernah je sorokkan puting yg dah beli dan cuba pujuk baby cara lain. Tapi mak akan tanya banyak kali mana puting baby, cari smpai jumpa. Sy frust kdg2 bila baby tak perlu puting pun mak sy akan masukkan puting kt mulut baby. Kadang2 geram, kadang2 rasa menyesal beli puting sbb ikutkan sangat kehendak org tua. Tapi at same time memangla puting tu membantu uruskan anak. Bila sy ke klinik, nurse marah, sbb bagi baby puting terlalu awal. Baby baru sebulan. nurse ckp puting kosong akan membantutkan tumbesaran rahang baby.. sy dilema la.. Ada mommies yang senasib x? Atau ada cadangan x untuk stop guna puting ksoong pada baby? Susah ye nak ubah mindset orang tua ni, mcm2 hal yang bercanggah.. lepas tu suka compare kata anak die ramai hidup elok je ikut cara orang dulu.

3 Balas

sy bagi puting untuk tempoh baby bertenang je lepas tu sy cabut. kalau time tu baby tertidur pon sy cabut. skrg baby pon dah xnk puting sebab dia x hisap selalu so dia rasa tu bukan keperluan dia. kalau mengamuk baru bg kejap kdg² baby tolak. sy susu campur. fm sy selangkan 3 jam sekali. in between 3 jam tu baby haus sy bg direct feed. dah smpi masa 3jam sy akan bg fm. sebab doc penah ckp susu FM ni nak hadam amik masa 3 jam. dah selalu buat lepas 3jam baby akan mintak sndr susu. so awak tau dia menangis sbb apa. baby dah biasa dgn timing susu. btw baby sy pon baru sebulan setengah

Hi mommies, mesti stress kan bila kena compare dengan cara parents dulu dulu jaga anak, sy pun ada jugak alami ni masa anak first dlu. Sekarang dh anak tiga, sy mmg direct cakap ngan mak sy dan mertua, anak sy, sy jaga dia ikut cara sy, dulu dan sekarang lain, sy mmg bnyak bg info fakta kat diorang supaya diorang faham, tp kena cakap baik2 la. Puting mmg x elok, sy mmg x bagi kat anak sy, tp mmg kena tahan la dia menangis ke pe, tapi lama2 okay je awk. ☺️

buang je puting tu. cakap dah taknak guna. Sy direct je dgn Mak/mertua taknak bagi anak puting. anak nangis tu normal. kalau tak nangis tu tak normal. tangisan tu cara anak nak berinteraksi dgn Mak dia. banyak lagi cara lain nak tenangkan bayi selain puting

5mo ago

Kalau anak tetap nk mengempeng n nk elak overfeed nk buat mcm mana sis? Ada cara yg sy boleh refer x ? Sy da pernah buat cuddle cure mungkin cara sy xbetul .