mengurangkan hingus baby

Hi mommies, ade tak tips bagi mengurangkan hingus baby ? Babby sy sbulan lebih. Dh pg klinik dh, tp doc ckp smua ok, tak dmm, peparu pn ok, doc srh dtg blk kalu semakin teruk, utk neb. cuma yg merisaukn sy adelah hingus dia mcm mengganggu pnafasn dia buat dia x slesa tdo... kesian tgk dia struggle nk tdo...

7 Balas

Suami sy, kalau anak dia selsema time masih bby2, dia sedut je hingus anak dgn mulut dia.. Kerap2 buat cpt kering.. dh nk masuk anak ke4 ni itu je yg dia buat nk legakan anak dia.. anam xsng nk tdo dia sedih tgok anak , org geli dia xpun asalkan anak dia cpt sihat n slesa itu yg utama..Tp Sy xreti nk sedut pkai mulut,hehe

Sy pernah baca, hingus ni berlaku disebabkan kepala baby panas. Jadi cara nk hentikan hingus, guna towel rendam dlm air sejuk, pastu letak kt ubun2 baby. Nanti ubun2 jadi sejuk sedap selesa. Hingus akan berkurang.

Boleh try minyak bawang putih. Bakar bawang putih lengek campur dgn minyak masak@zaitun. Sapu di ubun2, dada, belakang, betis & tapak kaki. Boleh juga try asah ibu kunyit sapu di hidung baby

Cuba mandian cfbath dan cfrub balm dari tasneem.. Khas utk demam selsema kahak dan batuk

Sy sedut hingus die tu. Sekarang dah ade jual macam² untuk sedut hingus baby.

saya guna nose drop jenama illiadin for infant... beli di farmasi je...

Mndi air lemon