Baby selsema dan berkahak

Hai para ibu, nak tanya la, baby umur 11m lebih. Dah nk dkt 3 mnggu dia berhingus dan berkahak. Ada cara tak nak stopkn? Dh pergi neb dan sedut hingus. Bkn lg kurang. Malah lg teruk smpai berkahak. Sebelum neb hidung dia setakat hingus keluar kalau bersin #bantujawab #firstmom

14 Balas

Ank sy kerap selsema batuk . jd sy akn beli sterimar baby spray , lepastu sedut dan titis ubat illiadin (baby) kat dua2 hidung dia . Alhamdulillah kurang . letak kunyit kat hidung dia jgk . utk batuk berkahak , sy kadang bakar bawang putih , letak minyak sikit . sapu kt dada n blkg bdn dia . mmg kurang btuk tp kahak masih ada . last sy try mamz oil tu . sy spu mlm , pg esok dia btuk dan muntah kahak kuning2 . sbb kan dia sllu tak sihat . sy kerap mandikan dia dgn air garam (epsom salt) beli kat farmasi . kalau dia tak sihat mmg sy mndikan hri hri . dia bantu utk tido lena , kurangkan batuk dia sikit . sbb sy bnyk kli bawak dia pergi neb tp syu hati tgk dia meraung2 tknk neb . dia pernah kena tahan wad masa 3m sbb nafas laju mastu mmg dia tak sihat batuk + selsema . jd sy takut tiap kli dia sakit . tkut nafas laju. awak try laa . mana thu ok .

hai mommy , ank sy 8bulan baru2 ni ada demam , selsema n batuk terukkk .. hingus meleleh2 .. kahakk banyak .. sy tkbawa pergi neb atau apa2 .. sy cuma beli penyedut hingus kt kedai eco n buat minyak bawang putih bakar .. rutin sy buat hari2 sedut hingus n sapu minya bwg putih tu .. mlm sapu minyak bwg putih tu kt dada , belakang badan , tapak kaki n ubun2 .. esoknya berak lendir (buang kahak) .. ank sy dlm hri keempat dh lega .. n kurang kahak .. klau bole jngn trlampau ajr ank neb bukan apa nnti dia xda antibodi untuk lawan .. selagi nafas xde lekuk .. makan minum ok , tidur ok ..

3w ago

Sis share cara buat minyak bwg..

Boleh ikhtiar : 1/ Sterimar & alat sedut hingus dari hidung 2/ krim mamz oil (Sapu d btg hidung anak, dada, blkg) 3/ Bwg putih bakar campur minyak zaitun (Sapu d batang hidung anak, dada, blkg) 4/ Kunyit Hidup (Sapu d batang hidung anak, dada, blkg)

Klau sy,sy sedut sendiri beli yg mcm air garam kut x silap lupa dh try Google 😅 spray dlm hidung ank lpstu sedut..tmpt sedut tu pun yg menual punya puas hati sikit..then tgk pemakanan jgk,stop kn dlu bende2 sejuk ke or gandum ke mcm tu

3w ago

saline water best cepat membantu.. kalau beginner @ travel sy guna sterimar je

klau cara sya ikhtiar cara kg ja...ambik daun sirih layur api..sapu vep kat daun sirih tekap kat dada n belakng anak...kahak mkin kering n cair..mudah kuar...kunyit hidup tumbuh ..sapu air kunyit tu kat hidung anak dada smua la..

Saya guna dan saya jual minyk ni.. Alhamdulilah serasi Sgt.. Seawal bayi dah boleh pakai.. Saya guna jg utk sakit tumit, lenguh2.. Alhamdulilah Allah izinkan baik.. Nak cuba boleh wasap sy 0182280768

biasa bby akan jd berkahak bila dia alami selsema..jika bby alami selsema blh try guna sterimar nasal spray dan nasal aspirator tuk sedut.hingus..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

try guna minyak cengkih sis, manual pun kena buat kerap sedut hingus and spray sterimar. anak saya ni kalau saya buat dalam 3-5 hari mmg hilang Alhamdulillah

Sis .. beli ubat cair kahak dkt farmasi, anak sy pun selesema batuk berkahak, kesian tgk, lps bg ubat tu alhamdulillah 3-4 hari kahak beransur hilang,

3w ago

baby bawah 2 th boleh mkn ubat?

Boleh cuba buat rawatan sedut kahak d klinik. Alhamdulillah sekarang ni kalau anak ada batuk or selsema kejap je n xde kahak.