Pregnant 7w

Mommies ada tips tak utk kurngkn alahan sbb saya kadang bru brdiri kjp dah rasa nak muntah ,loya dan tak bermaya .. dan satu lagi brapa weeks kandungan bru bleh buka buku pink...

17 Balas

msa first trimester sy pon lemah sgt.. alahan truk sgt.. mkn pun x boleh sbb alahan nasi.. muntah smpai jdi muntah kuning yg pahit tu sbb x de isi dah nk muntah.. yg ada asid perut ja.. mkn try and error semua bnda x jalan.. dri fast food, sup sup last last yg berselera rupanya adalah mknan western ???? kopak lah si laki kne bayor 9 bulan mkn western ja. harii hariiiiiiiiiii ???

bkak buku pink 8-12 week...sbb masa tu dr blh scan tgk kantung baby dan heart beat baby ad ke x... masalah alahan tu,kalau rasa truk sgt blh je g klinik swasta ckp nk drip air sbb alahan teruk..biasanya alahn tu akan berkurang...atau kalau sy,alahan sgt ketara bila naik kereta jd pening nk munth...tu sbb ad masalah hb low ..so kne cuba naikkan hb...btw congratulation sis...

Tips kurangkan alahan pun bergantung pada badan sendiri juga. Ada orang makan asam ok, ada yang bau2 minyak angin ok. Ada yang buat lah apa pun tetap tak kurang2 alahan tu. Yang boleh buat cuma sabar aje lah ? InshaAllah second trimester akan beransur kurang. Nak buka buku pink sekarang kena buat appointment dulu kan. Sebaiknya sis call kk yang berdekatan.

Tips kurangkan alahan ni mcm xde sb bdn lain2.. sis kne tgk sis alahan ape.. n kne try and error.. kalau xbermaya bese sb sis kurg mkn.. kalau xde slera mkn ns sb loya try bnde2 lain.. xsmstinye kne mkn ns Kalau scan dh ade heartbeat dh blh buke buku pink

kk area sy, 12 weeks baru boleh buka buku kalau kandungan tiada apa2 laa sprti ada keluar darah ke. .itu nurse yg cakap jadi sy perlu tempah tarikh yg sudah di beri untuk buat buku pink. .so lebih baik call dulu takpayah susah² datang klinik.

Normal je alahan tu kena tabahkan diri layankan je. Saya ni makan muntah makan je muntah dah 15w sama je. Buku pink better call kk berdekatan dlu minta appointment. Saya masatu 8w dah buka.

beli ubat morning sickness kat farmasi. saya pun alahan juga perut kosong je start lah loya2 mual. telan ubat dah ok. 12 ke 14w ke atas baru nurse bagi buka buku

1y ago

cakap je nak ubat morning sickness nanti orang farmasi tu bagi. ubat tu macam utk tahan muntah lah.

hi mummy, Buku pink setahu saya dah boleh bukak. terus ke Klinik kesihatan terdekat utk check pregnancy status then nurse akan guide utk bukak buku pink.

1y ago

ya betul, ada stgh kk kena buat appointment dlu

klau sy masa trim 1, sy beli motion sickness band ja dkt farmasi. bolehla kurangkan sikit mabuk tu. klau lesu tu mmg xda ubt la, kena rehat banyak ..

Haritu waktu saya on 6th week pergi kk utk confirmkan pregnancy, dia suruh pegi lagi utk buka buku pink bila dah cukup 10minggu