pengalaman cabut gigi masa pregnant

hello mommies . ada ka momy2 yg pernah cabut gigi masa mengandung , sy sekarang dah nak masuk trimester ke-3 tapi tak tahan sangat sbb gigi sakit sangat ? doctor cabut juga ka atau tidak ? apa risiko cabut gigi masa mengandung ikut pengalaman momy semua ? #mohondjawabyaa

5 Balas

Sy ada jumpe dktr gg mggu lps,dktr ckp klu nak cabut gg better sblm kandungan masuk 7 bln.Dia ckp xde effect kat bby cuma takut ibu yg X selesa time nk baring kat kerusi Tu sbb perut dh besar. So,dia advise klu nk cabut gg sblm 7 bln preggy. Tapi kalu setakat nak cuci or buat tampalan ok je.

3y ago

Kalau tak tahan sgt rasa mcm kne cabut juga mcm mana

Saya ada cabut gigi masa 23w. Sbb tak tahan sangat dah sakit. Sakitnya sampai ke telinga n kepala. Waktu check gigi masa 5w, doktor ckp nak tmpal je. Tapi masa 23w tu, lubang gigi dah teruk sgt. So doktor cdgkan cabut je lah. Mmg lega sgt2 bila dah cabut tu.

5y ago

syukur la dah cabut huhu

sy pulak ada gigi bongsu dah setahun tak naik habis, bila Pregnant ni dia mula naik pulak smpai gusi bengkak gigi tu tolak.. doc ckp kena tngu 6 bulan lepas besalin bru boleh operation buang skrg bru 32week 🤕

5y ago

ouh sy dh tnya doc.. boleh makan.. sbb sy dh 33week skrg kadang demam atau migraine doc ckp panadol n paracetamol je boleh mkn utk ibu hamil.. 😁 awak boleh confirmkan balik ngan doc mana tau gigi awak boleh okay sikit 😁

Tak berani juga cabut gigi time pregnant. Sis ada rujuk doktor tak?

5y ago

ada sis. masa umur kandungan 3bulan. tapi doctor ckp ada risiko terus takut nak cabut.tapi skrg makin menjadi2 pula sakit gigi ni.teruk sgt. smpai ke telinga n kepala

Kira sis cabut x?'sy kndungn dah 36 minggu mmg sy cabut ari2 ..tp ada sebtg lg yg sakut dan bergoyg nie....x taula nk pie cabut atau x...

5y ago

tula. harap2 boleh cabut