Sembelit💩😅

Hi mommie3 semua ! ni kli ke-2 sy bertanya disini, ok sekarang kandungan saya dah masuk minggu ke 8, Saya ada masalah dengan Sembelit ,yg mana mengalami kesukaran untuk membuang air besar kdang 2 3 hari tak dapat membuang, dan bila dapat membuang tu tekstur najis yang sangat keras kdang tu rasa dh sampai ujung2 dah tapi punya la payah nk kuar teran tu,bila tak membuang ini badan rasa berat , tak selesa , nak makan pn cam tak de mood, ada tak dlm ni ada sama cm saya jgak ,apa cara tak untuk mengatasi… tq

6 Balas

Hormon ibu mengandung mmg kebanyakan alami sembelit. Masa sy anak pertama pun alami mcm ni. Moody terus sy. Sis elak makan nasi byk2 elak minum air bergula. Sblm sis makan lunch dinner sis amalkan ulam sayur dgn buah. Kalau masih sembeli sis makan buah naga merah tu. Sbb ramai makan buah naga senang membuang. Semoga sis berjaya💪🏻

Banyak makan buah dan sayur. Kalau makan tu, elok lebihkan sayur. Saya dulu mengalami sembelit juga, sejak amalkan makan sayur lebih. Satu lagi, minum yakult @ vitagen sehari sekali. Alhamdulillah. Memang lawas sangat. X perlu duk lama dalam toilet.

Saya masuk minggu ke 5 baru sembelit.. tpi saya mkn buah byk walaupun tk lalu sgt n air kosong sgt2 la perlu byk.. bilik air tu mmg jmpe stgh jam sekali 🤭

sy pon sama, start sembelit.. baru masok 8 week.. sebelom ney elok je..sy mkn buah pstu byk mkn sayur je🤭

sy pom sembelit sampai berdarah ii 🥲

bykkan makan buah berfiber