Jgn kecam plss sy 1st mom

Momies kat sini ada tak yg mcm sy darah nifas cuma 2minggu.. klau darah tu dah abis boleh ke bersama suami😅 maaflah soalan agak tak senonoh.. tp klau ikutkan islam mesti abis pantang 44hari kan

24 Balas

awk ni nk bersama? dh rasa badan tu betul2 kuat ke? ape guna org soh pantang jga badan jga mkn tu semua? xkisah lh first mom, rasanya semua org tau dh nama pantang kena lh pantang betul2, bnyk lh pantang larangnya.. xkisah lh pantang tu adat ke dlm islam ke, darah dh kering ke, bdn tetap kena jaga , skrg mgkn x rasa sakit, tggu kemudian hari merana, x takut bentan ke? dlu masa sy lepas bersalin pn, pergi cek kuning ank hari2 ulg alik klinik ade sorang perempuan ni pakaian x bersesuaian dgn ketatnya, x pakai stokin, nurse dh bebel. ni kn plk nk bersama baru 2weeks..😓kawal lh dlu nafsu masing2..

1mo ago

Saya yg xberapa nk pantang pun.. Pantang bersama suami 60 hari. Lepas 60 hari layan suami ringan2. Lepas 90 hari baru rasa berani nk bersama mcm biasa.

Tak nak kecam tapi untuk kebaikkan diri sendiri. Sis rasa dah betul2 bersedia ke? Baru 2 minggu ni. Dah kuat ke badan sis? Sebab kesian kat suami ke atau memang sis nak? Kena pikir kesihatan diri. Sebab awal sangat. Dalam islam abis darah nifas memang tak de masalah untuk bersama. Tapi untuk kesihatan sis. Kadang kita rasa badan ni macam dah sihat tapi dalaman kita tak tau sis. Bagi rest dulu dalam sebulan 2bulan ke okay agaknya..

biasanya nifas paling lama pon 60 hari. Tp kalau nak bersama tu better lepas 100 hari. Biar badan cukup sihat. Kadang kita luaran nampak macam dah okay, tp luka dalaman kita tatau kan.. saya yg bersalin 2/5 aritu pon masih ngilu lagi apa lagi nak bersama suami. Suami pon xde mintak² sbb dia sendiri yg buh ubat kuning at jahitan bawah tu. Nak pulak anak kami high demand, mmg idokkk ler nak bersama. Puasa dulu katanya 😅

Kalau rasa kuat , main jela awak. Kalau saya takdan nak main , suami sy pun tak pikir lagi nak main sebab dia yang uruskan anak2 . Haritu sy saja offer nak main ke , laju dia jawab taknak 🤣 sebab dia yang tolong cuci luka bawah saya letakkan ubat kuning apa semua. Walaupun bawah sy tu jahitan da ok tapi dia tetap takut nak main yela dia sendiri tengok betapa peritnya sy nk keluarkan anak dia .

1mo ago

ye sis . sama sis . walaupun jahitan dh okay, trauma tu masih ada hahahaha . mmg ambi masa lama utk nak bersama . nasib baik suami pun memahami sbb dia yg ikut dlm LR masa bersalin dlu . dia nmpak adegan kena gunting dan dijahit .

Ni laki ke pompuan yg tanya? Sbb rasanya kalau pompuan lepas 2 minggu beranak dia tetap rasa seriau nk bersama baik bersalin normal or czer. Normal seriaukan bawah tu baru terkoyak. Czer nk meniarap nk mengiring pun sakit2 lg. Lagi 1 baru 2 minggu kot, kite org perempuan ni dlm otak duk pikir penat urus anak, lenguh2 badan sbb breastfeeding la dukung2 anak la.. tak terpikir nak bersenggama lagi

1mo ago

Suaminya kot yang tanya. 🤭Asalkan dia bahagia.

sy dlu czer jg,2 minggu dah stop darah tp seminggu lpas tu dtg lg,kiranya msih dlm nifas sbb masih blm 60hari,nak bersama lpas 2 minggu tu rasany masih terasa sakit,,nmpk ok tp klu blh elakkan dlu sbb krg nti time tiba2 pula ada telur 😅 terus pregnant balik,mana la tau kn,luka kt dlm pn blm sembuh lagi,tunggu la sebulan dua lg,suami kena sabar dulu la

max nifas 60hari.. 44hari tu pantang je.. if sis rasa dh ready untk bersama go on la. tp berani ke nk bersama dlm kdaan pantang ? atleast biarlah 60-100hari biar badan kuat sikit, bg sembuh btul2 dlu. suami pun, sabarlah sikit. badan isteri nk pakai lama . btw jgn lupa protection, kang terpregnant lgi pulak 😅.

1mo ago

saya 3bulan baru berani. risau kt bawah tak baik lg. NI minimum la bg saya, tp lebih baik tunggu la 100hari.

nifas max 60 hari. dibolehkan bersama kalau betul² dah yakin habis kering awal dan dah mandi wajib. tapi seeloknya bagi badan sis pulih dulu, bawah tu pun baru je lepas keluarkan baby. takut tak habis lagi pantang betul² karang jadi bentan. badan nak pakai lama

pngalaman sye, nifas sye pun lebih kurg mcm tu jgak.. tp nant dye dtg on off.. bru 2 mggu awak da berani nak bersama? kenapa? sbb awak btol2 nak bersama suami atau sbb kesian kn suami? ples kesian kn diri sendri dulu.. ape2 yg jd awak yg tggung.. biarlah bdn tu rehat lama sikit..

1mo ago

Suami saya 2 minggu dalam tempoh busy uruskan anak bini lagi.. Tido xcukup rehat pun xcukup. Xde masa nk fikir utk bersama. Nifas kering hari ke 45.lepas 2 bulan ke atas baru suami minta di layan biasa2 sbb Saya xberani lagi nk bersama

klau dri ilmu thaharah 40 hari tu tempoh kebiasaan. 60 hari maximum. kalau sis 2 minggu dah hbis nifas lpstuh dh bole brsma. minimum drah nifas 1 detik. ini pda sdut hukum. tapi dri sdut bepantang ni ada yg mmg xbrsma suami smpai 100hari. depends pada org jg.