Jgn kecam plss sy 1st mom

Momies kat sini ada tak yg mcm sy darah nifas cuma 2minggu.. klau darah tu dah abis boleh ke bersama suami😅 maaflah soalan agak tak senonoh.. tp klau ikutkan islam mesti abis pantang 44hari kan

24 Balas

islam tak ada pantang 44 hari. tu adat melayu. islam habis nifas, boleh bersama. tapi medically kena tunggu 6 minggu, atau kalau nak lagi awal kena minta green light doktor. nak bagi dalam tu pulih betul2 kalau tak risiko infection tu tinggi.

Ikut saintifik perubatan, badan kita memerlukan 42 hari utk rahim kita kembali seperti sediakala. Jadi klo dh stop nifas, better tunggu cukup 42 hari at least. Banyak cara boleh puaskan suami selain masuk kt dalam. Boleh bincang elok2 dgn suami.

44 hari bukan pantang dalam Islam. Tu pantang atau adat kaum. Pantang dalam Islam ialah boleh bersama selepas nifas. Nifas pula maksimum 60 hari. Kering awal, dah mandi wajib, bolehlah bersama awal.

sis pun baru 2 minggu pantang dik..badan pun belum fully recovered..Rahim pun X kecut habis.. pantang betul² ye sebab sekarang memang tak rasa lagi tapi tunggu 3-4 tahun nanti effect dia..

tunggu lha badan tu sihat urat masih kembang dlm badan nda sihat terus terfikir nak bersama pdhl baru 2mggu gatal sangat ka sampai nda boleh sabar

saya dulu nifas pun 2 minggu nanti dia keluar semula , saya yg seram dengar bila nak bersama baru 2 minggu . jaga diri sis .

Darah nifas dah bersih betul dah boleh bersama tu je matematik dia. 44 hari tu hari pantang. Nifas normally 60 hari.

seriuslaa awak nak bersama lepas 2 minggu melahirkan??? saya 4 bulan baru bersama.. itu pon takut²🥴

masa nifas minimum sedetik. balik rumah lepas bersalin nak bersama dgn husband terus pn boleh kalau mampu

2mo ago

😆 Takde istilah 'ter' pregnant 'ter' babas kalau suami isteri halal berhubungan alahaiii.

Rehat dulu sis.. Jgn awal sgt.. Risau bdn nk guna lama.