gula tinggi

Hi mom yg berpengalaman. 2minggu lepas sy kena minum air gula . Rabu ni kali kedua kena minum air gula sbb gula sy tinggi . Macam mana nak kurangkan gula . Apa perlu sy buat ?

14 Balas

Control diet. No air manis, kurangkan nasi @ gnti beras perang, ganti roti putih ke roti wholemeal, mkn mlm sblm pkl 7@ 8, bykan minum air putih, mkn byk sayur n protein, susu waktu pg segelas (susu hl low fat kotak wrna merah).