gula tinggi

Hi mom yg berpengalaman. 2minggu lepas sy kena minum air gula . Rabu ni kali kedua kena minum air gula sbb gula sy tinggi . Macam mana nak kurangkan gula . Apa perlu sy buat ?

14 Balas

Gula sya pun tgi sgt.. last check 14.1

5y ago

Tinggi nyer sis

Sama kita gula tinggi

dari skrg smpai hri nak mnum air gula tu cba sis kurangkan minum manis terutama minuman bergas. paling bagus jgan minum manis. dan kurang kan minum susu dulu. misalnya sis minum susu 2kli sehari. sis try sekali je sehari masa srapan. atau 1kli dua hri. sbb ni nasihat dari nrse yg jaga sy sblum minum air gula. kurangkan jg makan makann manis. cntoh jngn makan coklat. bnyk kn makan makanan yg sihat.

Amik sebiji limau nipis potong nipis². Air 3 cawan..rebus sampai jadi air tok 1 cawan..buat dlm 3 hari sebelum pergi minum air gula..insyaallah jadi..saya buat cm tu..n gula xtinggi sgt..