Doc bagi pilihan nak czer atau normal apa patut sy pilih?

Hi mom.. nak tanya, sy skrg 32w, dan ada gdm on dc metformin 2biji pg dan 2biji malam. Doc bgthu nt 38w sy kena serah diri dan doc bgthu risiko bila ada gdm ni kaedah yg paling selamat ialah czer. Sbb klau beranak normal, kena induce bby boleh lemas atau cacat.. Betul ke? Ada ibu yg ada pgalaman ke? Sy klau boleh nak beranak normal.

5 Balas

sy dlu msa first baby brsalin umur 19, contraction kuat 38w6d, dh induce pn bukaan tetap x naik. so drg bt emergency czer.. ad yg kata klw hosp gov, x bole pilih czer atau normal, drg akn usahakan suruh awk brsalin normal ,czer hnya dilakukan wktu emergency. brbza ngn swasta, mmg blh pilih klw nk czer . tp x psti la plk. ni kat sabah. kat negeri lain x tw hehe. mungkin akn berisiko jika truskn mlhirkn normal, ni je sllunya sebab utama why doc tnya mcm tu nk normal atau czer

8mo ago

ouhh mcm tu ke. sy doc gov yg cdgkan suh czer. sbb risiko ibu dan anak. tp sy baca forum ibu mgndung. ramai je gdm. tp normal je delivery. hrp2 sy pon boleh delivery scara normal.

Hmm, saya curious juga doc cakap camtu dekat awak. Ke sebab awak on ubat? Saya gdm on dc, doc akan induce dulu. Incase kalau takde bukaan, keadaan baby kurang okay/fetal distress, baru kena emergency czer. Ni pengalaman saya la. Saya kurang pasti, kita tunggu ibu2 yang berpengalaman reply.

7mo ago

takde.. gdm on insulin jela. sbb gula xnak turun wlaupun da makan metformin. insulin ni pon bru start 3minggu

sy gdm on insulin alhamdulillah bersalin normal, kena induce skali saja, doa yg baik2 sis, semoga dipermudahkan segala urusan bersalin

8mo ago

sy minggu ni da start insulin.. tp result x turun jugak pg. xtau nak buat mcm mne dah. scan bby masih ikut usia. bby x besar pon. cuma doc xbrani amik risiko kot. tp dia msih bg pilihan.. cuma buntu. klau boleh nak cuba normal dlu.

ikut umur.. klo mature mother mmg doc suh czer je..

8mo ago

ouh mcm tu ke.. sy 5thn usaha nk ada bby. ni first time preggy. bby sulong. sbb tu doc ckp, awk ssh nk branak, ada gdm pula. dia cdgkan czer.

awak beranak swasta ke?

7mo ago

smoga awk dpt czer ye. setakat ni doc gov akan bg pilihan klau kita high risk. yg xde mslah ni je doc akan mintak normal. goodluck buat awk jugak.