39weeks 4days

Nk tanya ibu2 yg gdm on dc,kalau kena serah diri sehari sebelum due..serah diri pg ke atau ptg?sebab doctor tak bgthu sruh pergi pg atau ptg😅..lg satu masuk wad tu terus induce atau doctor tunggu dulu tgk keadaan ibu2?

10 Balas

sy gdm on dc, sblm serah diri doctor bg surat referal utk pegi ke hosp yg berkenaan, pegi utk buat appointment kat hosp, dtg la pkul brp pun asalkn dlm range sblm kne induce tu. Mcm sy masuk je 40weeks kne terus induce, sy dtg hosp 6hari bfore tarikh induce bwk buku pink n referal letter, doc sana buat checkup bp, laluan, etc n kalau xde pape tanda bersalin dia bg tarikh apt for induce n balik rumah. Nurse sana pesan masa dtg on tarikh induce tu dtg hosp tepat 8pagi sbb kne buat swab test dlu then dia akn bagi bilik utk checkin dsb. Sy bersalin sehari sblm tarikh induce sbb pecah ketuban 2hari sblm, sy terus je dtg hosp masa tu 2pagi, dia cek laluan dah 2cm so dpt checkin bilik terus n alhamdulillah xpayah induce. All the best mommy 😘 semoga semua dimudahkan ye

saya gdm on dc. sepatutnya kena serah diri n kena induce tapi bby tak sabar nak kelua contraction rasa dulu tgh check up.. time tu jugak bgthu misi dorg cek cm then kena refer hospital. balik terus siap2 gerak hos. cek2 2 cm dah. teerus warded. air ketuban pon pecah.. alhamdulillah pmbukaan cepat. selamat laa tak kena induce. sakit woiiii

2y ago

btul tu sia tringat balik brsalin 24 hri yg lalu 3 kli induce mmng rasa nak ptus nyawa dh

Bersalin tak boleh lebih 40 weeks. Means sehari sebelum genap 40 weeks kena pergi hospital bawa surat doktor tulis drp klinik sis selalu check up. Nurse suruh pergi pagi dlm kul 8 am. Sy punya pengalaman induce esoknya slps masuk wad. Bersalin 38 weeks 2 days. Gdm on ubat.

Biasanya serah diri awal pagi & sehari sebelum tarikh due yg doctor tulis kat buku masa last check up. Bawa buku pink & surat refer terus. Proses admission tu pun akan ambik masa juga

Kena serah diri awal sehari waktu pagi. Tp if dh keluar tanda2 nak bersalin pergi je terus hosp. Sy gdm on dc, alhamdulillah serah diri n tk kena induce. Spontaneous delivery bby.

serah diri awal pagi..supaya dpt katil pun cepat.. kena serah diri 1 hari sblum due.. sis akan kena induce pada tarikh due date iaitu esok hari

sy jugak nak tahu sbb gdm on diet hhaahha msa checkup sllu lupa nak tnya...sblum pergi nak tny..skli dh smpai rmh bru tringat 😂

2y ago

Sis. .mcm mna. .okay ke. .any update??

saya pon nak tahu jgkk,, sebb saya pon gdm on dc,, tarikh yg serah diri tu klinik yg bagi ke sis .

klau sangkut gdm Tu persalinan MCM mna ye,normal atau ikut keadaan kesihatan diri.

Biasa nye pagi sis.. sbb nk sediakn katil n nk urus bnyk bnda lgi..