Hi mom?

Hi mom? nak tanya. Kalau berat badan naik lebih 2kg setiap bln ni normal ke? Sebab risau jugak doc slalu ckp banyak berat naik ni kene minum air gula. Dah 2 kali minum air gula so far normal je takde kencing manis.

8 Balas

Saya bmi tinggi. Risiko gdm. Jd lepas tau berisiko, sy pantang gula. Tambah pulak sy x selera sgt nasi. Jd byk sup2 mcm bihun sup/bakso. Tadi checkup kat KK, berat turun 2kg. Patutnya naik 0.5kg - 1 kg dr berat sebelumnya. So kalau terlampau jaga pun x boleh jugak. Kalau terlampau selera mkn pun x leh jugak. Kena pandai2 balance. Nurse ckp sy ni x minum manis terus sbb tu turun berat. Kena jugak minum manis 1x sehari. Drpd sebulan utk next appointment, nurse cepatkan kpd 3 minggu nk pantau berat sy bg naik balik.

Sye setiap bulan naik 3kg since pregnant. bmi sye 17.6 masa 2bln mngandung. Nurse mmg bebel2. Tp sye makan je since ada selera makan. Cuma kena control pengambilan gula dan garam. Kalau awk dah minum air gula tu,tp xde kencing manis, ok lah tu.. Jgn risau ya.. 😁

Sya haritu naik 3kg mendadak..nurse kata mahu follow up next week klo x turun juga tpaksa refer doktor..tmbah 15weeks then kaki bengkak..nurse kata sangat awal 😅 perlu follow up juga..#1stbaby

Klau ikut buku pink. 5 bulan kebawah xboleh lebih 500gm sbulan. Kalau 5 bulan keatas 500gm untuk smggu. Kalau xsilap la. Try buka buku pink balik tgk

Berapa berat boleh naik,boleh rujuk belakang buku. Kalau underweight,boleh naik 2kg/mth.mcm sy😁kalau drastik sgt naik,tu kene air gula

Mcm sy dlm msa 6minggu naik 2kg mmg kena trun sbb sy obese + gdm ..mmg kna pantau lah ...Nurse ckp sbulan boleh naik 500gm je tuk sy ni

5y ago

Sama la kita, berat sy 100kg, tinggi 163cm, memang kene bjaga2 kenaikan berat ni, nurse warning, kalau naik over 500gram sebulan, ha, stdby la minom air gula!😫

sy naik berat mendadak gak,pastu mnum air gula 2x. sis better kawal je pemakanan kang ttba sangkut gdm.

preggy mom boleh naik 500gram je setiap bulan