bayi sakit perut

Hi mom... Apa tanda2 bayi kita sakit perut? Baby sy menangis, merengek, tak nak tidur. Lepas mkn mlm td, sy ada sakit perut. Cirit birit jga lh. Pastu baby menyusu dkt sy(breastfeeding). Td tgk baby mmg mengantok sbb rutin dia masuk tido sblm 9.30pm.. Tp tau2 dia menangis, merengek tak hbs2. Risau sbb bru ada pengalaman cmni. Ank pertama lg. Umur baby 5bulan.

7 Balas

Baby sy baqu ja lepas kena cirit birit.. Baru 38 hari masa tu. Ingt awal tu ada masalah dgn susu ka.. Kot la alah dgn protein susu lembu kan.. P hospital check darah.. Check urine.. Check najis.. Tgok2 dokter ckp ad jgkitan saluran pundi kencing. Sbbkan jgkitan tu yg cirit birit.. Platlet pon tgi 500.. Tu dokter kata ad kuman dlam drh sikit.. Diorang buh antibiotik pa smua dalam masa 5 hari. Ingtkan awal tu ad alahan susu.. Rupanya tak pon. Emm.. Punca dari jgkitan saluran pundi kencing tu ja. Alhamdulilah skrg dh sihat dari cirit tu. Cuma bby ad angin pasang ja skrg nih

Sis.try tepuk perut dia..tgk kembung or x..klu kembung sis sapu minyak telon dkt perut bby buat teknik i love u...in shaa Allah akn ok..amalkn sapu minyak lepas mndi n sblm bby tdo..satu lg bg dia grip water..hritu ank sy kembung nangis..bg grip water.. mg x pmudahkn segalanya..aamiin

4y ago

Tp bg dos nye mcm ank sy ritu ms umo sebulan lebih bg 1ml gune syringe.. smpai skrng dh umo 5bln sy bg mcmtu..just skali..bile kembung xok br bg 2 kali sm dengan 2ml .. kalau ikutkn dkt arahan dia beri lain..tp sy kurangkn dos ikut sesuai pd ank sy..alhmdulillah dia ok..skrng dh stat nk tumbuh gg..gatal gusi sy bg suapkn grip water pd ank..😉✌

Kembung kot sis. Anak sy tiap mlm kembung. Walaupun dah isi minyak, dia susah nak tido. Angin pn tk buang. Mmg merengek nak susu. Bg susu, dia mnum byk. Sampai muntah2. Dah muntah tu baru dia okay blh tido. Kdg2 sy dukung je smpai dia tido sbb kesian tgk dia muntah.

Ada makanan yg tak kena la tu disebabkan baby cirit. Sbb baby bf kan. Ibu cuba minum oralit dan lepas tu bf kan baby lg. Semoga cepat sembuh.

Kembung perut tu. Try sapu minyk. Takpun tungku perut baby.

Cuba sis tepuk2 perut baby..klau bunyi lain tu ye la tu...

Mungkin kembung perut kot. Cer try tungku atau urut pelan2