Sy hamil 26 week positive covid19 boleh consume Tak ubat batuk & vitamin c ni?terima kasih respond

Mohon respond yang pernah Ada pengalaman kena covid19,

Sy hamil 26 week positive covid19 boleh consume Tak ubat batuk & vitamin c ni?terima kasih respond
14 Balas

Saya baru je habis kuarantin, anak sy yg sulung 1 tahun tu belom habis kuarantin lg.. Ikut MySejahtera dia punya kuarantin habis 13/3 ni.. Selama kami anak beranak termasuk suami +ve covid ni, kami cuma amalkan madu + lemon je sis, dgn air kelapa.. Suami ada amek ubat cuci paru2 beli kat kedai senseh, dan dia amalkan ivermectin sehari sebijik... Mcm sy cuma makan lemon+madu, air kelapa, dan banyakkan minum air suam sbb skrg mengandung anak no 2.. Sy minta petua dgn mak (mak pernah kne covid) , tapi mak sy x galakkan utk makan ubat melainkan panadol biasa tu saja.. Anak sy pulak doc mmg xde bg ubat, sy bg anak minum air masak + serbuk vit c saja (campur skali) dan banyak kali jelum badan dia..

ubat batuk tu sis sendri yg beli atau doktor yg prescribe.. ibu pregnant boleh ambil ubat dgn nasihat doktor dulu sis.. ada ubat batuk yg sesuai utk ibu mengandung ada yg xsesuai hanya doktor je yg boleh tentukan based on sis punya conditions.. utk vit c xda masalah nk ambil tp 1000mg is to much doses.. kalau sis boleh ambil buah oren just mkn sebiji oren setiap hari.. apa2 pun sila dptkan nasihat doktor dulu ye.. tubuh setiap org xsama. 👌🤗

saya +ve covid skg ni masuk hari ke 4. saya dah pergi klinik for check up for CAC and dah tnye doktor if pregnant boleh ambil ubat batuk x. and doktor said boleh tapi 1 kali sehari sahaja. vitamin tu x sure sbb kandungan gula dia agak tinggi not sure safe or not for preggy women.

Sye pregnant 30 weeks ,positive covid .. sye amik panadol Klau ad demam, selsema piriton ( bila perlu shj) batuk just amik madu dgn lemon.. sakit tekak lozenges dgn betadine spray shj..bykkn mkn buah buahan utk dpt real vitc dr lemon, limau dgn jmbu batu..bolh jugk amlkn mnum air kelap

ubat batuk tu better jgn.. vit C tu pula 1000mg takut over dose pula sbb baby masih kecil, apa kata bykkn amik fresh fruit dan madu... sy +ve ritu byk minum air kelapa dan fresh milk je untuk baby dlm peyut.. klu utk diri sendiri pula makan buah buahan aje..

Ubat batuk tu tak berapa sesuai untuk ibu mengandung, unless memg doktor yg suggest (depends pd keadaan sesorg) .. Biasa di farmasi akan suggest ubat batuk prospan atau yg sama kandungan dgnnya.. Prospan sesuai untuk ibu mengandung & menyusu..

saya 22weeks pregnant n +ve covid baru2 ni, sy ada bertanya farmasi jugak ubat ape yg ok utk mengandung so far panadol ok, utk ubat batuk better check dulu sis...semoga dipermudahkan n diberikan kesembuhan ya

sy pun positif msa 28w .. tp tk amik ppe ubt pun tuk btuk .. just mnum air lemon je .. dgn strepsil .. tk brani mkan ppe ubt kcuali pnadol .. tu pun klau boleh nak elakkan amik ubt ..

Awk kena pergi klinik kalau nak mkn ubat batuk..xsemua ubat batuk ibu mngndung boleh mkn..mcm sy doc bg ubat batuk herba yg selamat utk ibu mngndung.. vit c pun kne tny nasihat doc dlu

ubat batuk mostly tak boleh . biasa klau g klinik pun dapat gula2 mcm strapsils tu je .. ubat batuk/selsema/migraine mmg tak slmat untuk ibu mengandung..