Tiada Selera Makan

Mohon pendapat ibu2 , normal ke tiada selera makan dan berat sentiasa turun? Mcm mna nak naik kan selera makan . Risau pulak kat bby tengok ibu xmakan . Langsung tiada rasa lapa .

1 Balas

Emm xjelas la sis. Baby dlm perut ke dah lahir? Kalau masa pregnant, sy mgalami mslh sama juga.

4y ago

Ooo. Sama mcm sy. 1st trimester loya teruk. From 65kg, jd 60 je. Pastu xnaik2 sampai nak masuk 3rd trimester. Sampai nurse risau kalau sy masih loya2 sebab tu berat xnaik. Tp sy xloya lepas 2nd trimester. Cuma masa tu sy rasa xde mood nak makan. Saya rasa jemu nak makan. Yela. Kene makan kerap kan. Utk elak angin sebu dlm perut. Tp mmg sy bosan sgt kene makan kerap. Tu yg xselera makan. Huhu. Dah masuk bulan ke2 dlm 3rd trimester baru ada selera makan membuak2. Jd masa 3rd trimester bru naik berat sampai 68kg haha. So tu la berat last sy be4 melahirkan. Baby weight 2.65kg lahir week 37 1 day. Awal sangat. Xsempat dia gain weight. 😂 Selagi berat baby dlm kandungan masih dalam range sepatutnya, InsyaAllah xde masalah. Semua org ckp sy kene bersyukur sbb xnaik berat byk sgt. Nnt senang nak turun balik. Sbb sy selalu ckp sy risau ngn berat sy. Huhu. Dan sekarang... Sy dah 2 bulan melahirkan. Sebulan lepas melahirkan sy turun berat sampai 55kg. Lagi ringan dr sebelum pregnant. 😂 Alhamdul