Baby 5 bulan 16 hari

Hi mmy, sy nak tanya ada ke pemgalaman mmy2 bg anak makan awal dua minggu. Anak sy mulut terkumat kamit bila tengok org makan. Lepastu nangis2 nak. Dan juga cepat lapar. Mak mertua sy asyik suruh bby makan je. Kadang sy serabut jugak dia cakap "kalau opah bg je bby ni makan, kalau opah sumbat je bby bubur". Boleh tolong bg pandangan yg murni sahaja ye. Kalau tak boleh jawab baik2 abaikan post ni. Tq

8 Balas

Boleh bg baby awak mkn kalau dia dah ready. Kesian dia dah lapar tu. Perkembangan baby x semuanya sama. Ada yg nak mkn awal. Asalkan dia dah boleh duduk dgn support, mmg dah boleh bg mkn. Start bg puri/bubur sekali sehari. Cukup 6 bulan nnt boleh bg 2x dan seterusnya. Bg baby mkn ni x semestinya tepat 6 bulan. Doktor saya bg mkn awal 2mggu sbb dia dah ready mcm anak awak jugak. Doktor swasta lg lah, kdg2 anak 4 bulan dah bg mkn.

1y ago

ya Allah tu sy pun tau. tp nak tau usus ready tu mestilah dari saranan DOKTOR. bukan kita main bedal bagi 2/3/4dr tuuuuu ibu oiii. sbb tu paling selamat tunggu 6 bulan terus sbb masa tu mmg baby dah BOLEH makan. pls la jgn mislead org mcmni. baby awk umur 4 buln boleh makan, tu awak punya. org lain MESTI/WAJIB tanya doktor duluu

semasa baby checkup doctor/nurse akan bagitau baby awak dh boleh start makan ke belom. awak boleh search maklumat yg awak nk dlm sosial media. boleh search dgn tiktok doctor irma. dia pon ada bagi penerangan bila baby boleh start makan. ada je bila mommy pergi checkup doctor bg kebenaran awal utk baby makan. semua atas doctor yg advise. lagipon dh tak lama 6bulan tu.

awak kuatkan diri awak yaa. selagi tak ckup 6bulan tahan je. cakap je, zaman dulu n skrg tak sama. doktor suruh bagi 6bulan juga. mmg baby nak dekat time dia, mulut mcm tuh , tak bole tgok org makan ,tapi kena tahan juga la. takut bagi awal jadi apa2x .

1y ago

mommy ni belom dpt saranan or advise dr doctor. awak jangan bg dia harapan utk bg baby dia makan awal puan @farah. awak lain sebab dh dpt kebenaran doctor. dia belom sbb mil dia yg push utk bg baby dia makan

safe zone adalah usia baby 6 month ya awak .🤤🤤🤤🤤 skit ja lagi..nnt Boleh makan dah...itupun tak boleh banyak ... baby baru nak learning makan ok dear ...apa pun ignore je orang lain Tu...yg penting your baby safety 😘💜💚

Apa pun dapatkan nasihat pakar ye sis. Mcm anak saya saya tunggu jugak sbb fikir kan tali perut dia tak ready. Yelah budak tu kumat kamit tgk mulut kita, bukan dia tahu perut dia ok tak ok

sy bg awal 2 mggu. ank checkup dkt hosp government ms 4 bln doctr dh suruh bg mkn xyh tggu 6 bln die kate tp sy x beranj. sy tggu 5 bln 2 mggu br bg

cuba search dalam apps ni, banyak posts berkenaan ni.

boleh ja bg mkn tu sis tp dlm kntiti sdikit..

1y ago

selagi xdapat advise dr doctor. better jangan.