8 week 5 day

Mlm td scan yg nmpk adalah kantung shj... ? Doc mntk dtg smula 2mggu lg utk scan... Klo mmg just kantung shj,, doc akn refer sy ke hsptl... ??

8 week 5 day
27 Balas

Apa saja yg berlaku.. Pasti ada hikmah yg x kita ketahui.. Hanya Allah yg Maha Mengetahui.. Kadang2 punca2 keguguran berlaku disebabkan pembentukan janin yg tidak sempurna. Andai takdir dia hidup.. akan member kesulitan kepada ibu bapa nya.. Hingga la ke tahap terakhir ..malaikat akan bertanya kepada Allah samada perlukah semua ia diteruskan ?..jika baby tersebut cacat n tidak sempurna sifatnya.. Maka Allah utuskan malaikat supaya tidak meniupkan roh kedlm janin itu.. Utk kebaikan ..kandungan itu digugurkan .dan pertumbuhan nya diberhentikan.. Maka..kandungan itu gugur ..sebenarnya atas sebab2 yg mana ada kebaikan pada kedua ibu bapa nya kelak.. Moga kandungan tersebut menjadi anak syurga menunggu ibubapanya di'sana'.. Dan mohon bersyukur walaupun hanya beberapa minggu dipinjamkan rahim utk seketika.walahualam.

Semoga dipermudahkan segala urusan sis yew... sebelum ni kes sy pon mcm puan jgk.. doktor kate mgkin belom rezeki sy... tp sy tetap tunggu.. hati sy kuat mengatakan baby sy ada... suami sy sentiasa bg sokongan... ari2 sy x penah skip mkn asid folix, sentiasa minum susu ibu mengandung... sentiasa pegang perut dan bercakap-cakap dgn baby sy.. sbb sy percaya baby sy ada.. ari semlm sy pergi jgk buat buku pink.. mase masuk bilik doktor, doktor nk scan... sy hanya redho mase tu.. tp Alhamdulillah.. doktor ckp janin dgn jantung baby da ade... sy sebak sgt mase tu... sy citer kpd doktor tu apa yg berlaku.. doktor tu cuma bgtau yg positif je... so, sis kne pikir positif je skrg ni... jage diri dan kesihatan dgn baik..

Awal lagi yunk jgn risau ... Sy 1st scan Mase 10weeks lagi lah kantung pun xnmpk then doctor tu ckp (sy takut xjadi) Ya Allah Mase tu xtahu nk ckp ape dh laa anak sulung ... Then skrng dh 13weeks pegi scan Kat klinik lain alhamdulillah baby sihat aktif sngt jantung pun ok ... Mase doctor bg sy dgr degupan jantung anak sy rase nk menitis air Mata ... Doa y baik2 ye sis

hi salam..jgn rsau sgt..mcm sy aritu..bleeding..p hpstal gov..npk kntung sja..2 mgu lg suh dtg blik..nk scan..tp sy xpuas hati..lma sgt nk tgu 2 mgu tu..sy trus p pakar..scan trus ade jntung..smua okay..

Jgn risau sis..bnyakan berdoa..sy dlu pn x nmpk lg..just nmpk kantung..sy pergi another clinic then baru nmpk heartbeat..siap boleh dengar lg..inshaAllah x ada apa2..😊

Jangan risau ya sis insya allah takde pape tu, sbb sye msa first bukak buku pink 7week scan pun nmpk kantung je pstu jmpa lgi sbln then scan alhamdulillah nmpk baby dah..

Sye 5minggu kantung pon xnmpk.. Pastu tak repeat scan.. 18minggu scan alhamdulillah baby dh besar.. Cukup sifat.. Now dh 28minggu.. Fikir yg baik2 ..insyaallah semuanya baik2..

Masih awal lagi sis, saya 10 minggu ke atas baru nampak janin.. dont worry.. folid Acid jangan tinggal sis. banyakkan amik makanan yang berzat and khasiat..

Saya pn mcm ni..Dr ckp mayb luar rahim..then Dr suggest chck dari bawah..transvaginal dlm rm70 mcm 2.. Alhamdulillah nampak baby dgn degupan jntung skli..

Semoga baik-baik saja utk kita. Saya dah 11 weeks. Tadi scan nampak kantung Sama macam 8 weeks. Esok nak p scan kat klinik luar sebab sangat risau

5y ago

Ya allah.. Sama la kita sis.. Sy mlm td g scan 11 week. Terkejut bila doc ckp kantung je nampk tp baby xnampk.. Doc kata klu usia kandungan da 11week, ptot da blh nampk baby sbb time ni kaki tgn baby da ada n baby pon da gerak skit2