Pregnancy with cyst

Minta tips ibu² yg pernah Ada cyst masa pregnant, ad Cara ke nak kecutkan dia? Sbb masa buat buku pink nurse Ada crita sorang Dr pregnant 8month and cyst dia membesar smpai 17cm. Then kne operated buang cyst tu... Sy baru 6w.. cyst dlm 3cm. Mohon doakan Kandugan saya membesar sihat dan lahir jadi anak soleh #advicepls #pleasehelp #bantusharing

21 Balas

skng sye preggy second bby..mse 6w ade 2 cyst plus spotting 2w.. cyst 2cm dn 3cm +.. hilng sendri.. mse week 14.. doc scan dh xde.. mse ank sulung pn dngn cyst dn spotting.. mnggu ke 10...cyst hlng sndiri.. cme selama ade cyst..sye xmkn ayam.. terutama ayam yg dibeli kt kedai . sbb ayam injek.. klu nk mkn ayam.. sye mkn ayam yg bapa bela sndiri...lpastu... kurngkn mknan dri sumber haiwan yg di injek untk pembesaran . tu mse senior tmpat sye kje dlu ckp..

saya haritu scan 7w cyst 9cm. Kena pantau dgn hospital o&g. Kalau cyst pecah/ twist, kena operate segera lah buang tube dan baby mgkin gugur. Tp sbb cyst 9cm blm pecah dan blm twist lagi, tggu 16w nnti baru operate. Baby by chance blh gugur tp risiko kurang. Apa2 pun doakan sy ye urusan dipermudahkan. Semoga cyst kita berdua mengecut sendiri tanpa perlu pembedahan

Saya masa first pregnancy mmg nmpk cyst tp size dia nothing to worry and x twist, and normally mmg akan kecut sndiri. Tapi during my second pregnancy, size cyst saya membesar and kena buang cyst masa kandungan 5 bulan lebih. Size cyst masa keluarkan dlm 11-12cm. Emergency operation sbb cyst twisted 2x . Alhmdllh baby dan saya selamat dan sihat. 4 bulan selepas pembedahan buang cyst, selamat bersalin.

2y ago

lps operation buang cyst tu, sis bersalin csection juga ke? maaf tanya sbb nk kepastian. mgkin sy kena operation buanv cyst juga nnti

Owhh 3cm insyallah bby mmbesar cyst tu kejut.. klu leps 4cm kne refer hospital, sy pun mcm awk 6w ad cyst 3cm, alhamdulillah skunk xde da .. yg kne isau klu 4cm ke atas, keputusan doc yg tentukn, klu 3cm insyallah ok lg dy akan kejut sndri.. elak kn mknn ayam cucuk, daging atau berkaitan soya.. cyst da kejut bru ok nk mkn sume tu.

kawan saya ada cyst 6cm pastu tahu pregnant tangguh operate sbb kos mahal kemudian masa pregnant mmg cyst dia x membesar, stay 6cm bersalin baby tanak turun lama sgt meneran dr suggest operate rezeki dia, masa bersalin dr keluarkan skali cyst tu jimat kos operate 🥰 jaga diri sis moga baik2 je kandungan

masa buka buku pink kandungan 5 minggu, doktor bgtau ada cyst 2cm, fibriod dan gdm. alhamdulillah kandungan 24 minggu cyst dan fibroid dah hilang. tiba2 muncul pulak anemia, kurang zat besi. sekarang kandungan 33 minggu, alhamdulillah semuanya dah normal.

2y ago

Masa saya pregnant 20wk baru ada Dr yg jumpa cyst saya size 9x10cm. Saya xde symptom apa2 pun. Saya xnak fikir risiko pecah/twist, saya decide utk immediately buang melalui laparotomy cystectomy. Bagi saya efek dia lagi sakit drpd czer. Tp saya xmenyesal sbb cyst tu pecah masa operate. Kalau size

saya Bru operation buang cyst ketika hamil 26/7/2022 masa tu kandungan 16 week. cyst sebesar 7×6cm. Alhamdulillah dlm masa 2 minggu lupa operation kering n boleh bekerja seperti biasa. Luka menegak sepanjang sejengkal. Syukur baby Selamat n makin aktif ☺️

akak sy pom ada cyst masa pregnant.. cyst dia agak besar.. org tua2 ckap mkn buah ujud²(boleh search google) lpas 2 mggu mkn buah tu.. scan di hospital terus hilang cyst yg besar tu.. sis boleh try ikhtiar cara ni.. mngkin menjadi..

sye mse mula2 pregnant pn ade cyst.. x besa pn.. then next scan cyst da xde.. jgn rsau ye sis, ade chance cyst hilg sendri nant.. ape pun keep follow up dgn Dr ye.. try scan sbulan skali utk tgk cyst mkin kcik or besar..

sye awal pregnant ada cyst 2.5 cm jugak..pastu doktor tu advice utk elakkan mknn berasaskan soya,fast food & daging..so sye follow la advice tu..next scan cyst kurang jadi 1.5 cm mcm tu..lpas tu scan dah x de..