Minta tips or petua cara hilangkan selesema kahak pada bayi

Minta mom share kan apa yang mom ikhtiar untuk anak2 supaya selesema kahak bayi hilang. Baby sy 3 bulan. Sy dah mandikan baby dgn lemon, dah sedut hidung , letak baby balsom vicks dekat dada dan belakang baby (kawan suggest) , dah tepuk dada dan belakang baby (doc suggest). Ada orang kata buat urutan, sy dah buat. Tapi hilang sekejap nanti jadi balik. Sy full bf. Ada cara lain lagi tak? Terima kasih mom yang share tips😊

11 Balas

saya pun full bf. dari newborn setiap malam buat sterimar lepastu sedut, bawak pergi hospital ambil neb, tapi still tak hilang cuma berkurang je. tapi lepas saya cuba ikhtiar guna minyak asmak yang viral dekat tiktok tu alhamdulillah okay sampai sekarang baby dah 6 bulan. cuba la saya cuba yang botol kecil pun tahan lama.

anak sy pun haritu batuk berkahak. sampai kalau dukung dia boleh rasa mcm vibrate masa baby bernafas. sy pun dah ikhtiar buat minyak bawang putih. last2 pegi buat neb lepastu sedut kahak. tp x hilang terus. masih ada sisa2. sy sapu tasneem..yg itu pun elok juga. nnt kahak keluar ikut najis.

6mo ago

Ye sama laaa, dah neb dekat klinik, balik sy sedut kahak baby guna alat tu beli delat farmasi..tapi still ada lg lah sisa2 tu.

ibu bf kan . boleh makan buah pear bgs untuk cairkan kahak . untuk baby blh buat minyak bwg putih .1. bakar bwang putih 2.lenyekkan sikit 3.letak minyak zaitun / minyak masak dlm bekas 4.gaulkann skli bwg td & minyak.

g bawa baby g klinik.. nnti kne neb. untuk cairkan kahak. lpastu dorg akn buat suction kahak..mcm ank sy kahak pekat. batuk2..lpas sedut kahak dah takde Alhamdulillah.

potong wedges bawang besar letak kat bilik anak tidur.. bau satu bilik tp haritu buat, mlm letak tu pun boleh dengar beza anak tak terbatuk²

pngalaman sye.. kahak nie x bley hilg trus.. memg akan dtg blek.. amek la neb ke sdut kahak ke.. smentare je nant ade blek cuma x teruk..

Instead letak balsam vicks tu, cuba tukar dgn minyak bwg putih @ garlic balm..menjadi dgn anak sy.. Boleh juga g klinik amek neb

Instead letak balsam vicks tu, cuba tukar dgn minyak bwg putih @ garlic balm..menjadi dgn anak sy..

Kalau mak bf anak.. Elakkkan makan makanan yg pencetus kahak.

Sedut kahak baby. Suction. Buat di klinik.