Komen please semua untuk bantu parents lain 😘

Min nak minta tolong semua pengguna yang baca post ni please🙏 Ramai lagi first time parents yang masih mencari dan sedang dalam persiapan membuat senarai semak (checklist) hospital untuk bersalin nanti🤰 Jom kita kongsikan sama-sama dekat bawah siapa yang dah bersalin atau dah buat senarai semak (checklist) hospital bersalin pilihan anda 😉 Tengok komen untuk pengalaman bersalin min🥰

Komen please semua untuk bantu parents lain 😘
57 Balas

Hospital Ampang, bersalin normal. Kalau tak silap, rm40 untuk 2 hari? Tak sampai rm100 lah senang cerita! Saya memang plan nak bersalin di hospital kerajaan sebab duit yang ada saya nak spend dekat baby je. Which is actually one of the best decisions I made. Walaupun kena share bilik dengan orang and makan biasa biasa je, but masa duduk di hospital tu the process was smooth sahaja. Plus hospital ampang best sebab dia bagi free antenatal class (ramai tak tahu ya!) so saya belajar cara bersalin, barang apa perlu pack. Semua nurse ajar. Then lepas bersalin pun, ada breastfeeding consultant datang and ajar baby latch. Saya ada pula GDM masa pregnant, so doctor induce 2 kali barulah ada tanda nak bersalin. But overall the process was easy, plus jimat duit. Plus hospital kerajaan pun bagus sebenarnya, they have complete equipment in case of emergency

2y ago

Kalau ikutkn husband dah boleh teman in labour.. better call tanya hospital, prosedure utk meneman..

anak first bersalin kat hospital serdang. best suka team kat labour room,bantu ajar sy bersalin normal sbb first time mom kan. makan n bilik pun dalam kelas 3 je but okay je coz sy mmg target nak bersalin kat hosp kerajaan coz tenaga kerja lbh pakar dan biasa sambit kelahiran,sy yakin kat situ. sy pun lepas keluar tanda nak bersalin bukan pergi hospital terus (which is x bagus utk first time mom), then bilik pun xde so layan la contraction kat PAC..cost pun x sampai rm50 utk 1hari. apa2 pun mmg berterima kasih kat team Labour Room Hospital Serdang, first anak 3.83kg lahir scr normal dgn gunting, xde koyak and jahitan pun nurse KKIA asyik puji kemas sgt. alhamdulillah 💓

2y ago

Hospital serdang ok ye sis🥰

Baru je 2 minggu lepas sy bersalin 😌 Kuala Terengganu Specialists Hospital, bersalin secara emergency czer. Dalam LR 9 jam, dalam OT almost 2 jam. Emergency czer sebab kedudukan kepala baby tak betul, so baby takleh keluar walaupun dah buka 10cm. Induce 1x, doctor bagi oxygen kat sy masa dalam LR 1x, epidural 1x. Stay hospital 3h2m, single room. Suami boleh teman masa dalam LR. Total 12k tapi insurance company sy cover 10k. So bayar 2k je. Doktor and nurses semua baik, membantu sangat. Cuma ada kesilapan doktor sikit masa keluarkan baby, where mata baby sy luka kena forceps. Now dalam proses pemulihan. Doakan ya semua 🥰

2019 - Hosp Shah Alam. cost around RM200++, normal, ade tumpah darah so stay kat labour room dr pkul 3.50 pg (baby keluar) smp 8pg. suami & baby dpt teman smp naik ward. naik ward br suami balik. bilik share 4 org (2nd class). Alhamdulillah semua smooth semasa process bersalin except shift nurse 1st night tu agak agresif dan menyakitkan hati. nasib baik 2nd day dah boleh balik. kena cekal sikit dgn nurse hosp gomen ni. ade yg ok and very helpfull but jugak ade yg menyakitkan hati. better diam dan hadap je smp keluar. 😅

2017 - Hospital Columbia Cheras. Bersalin Normal. Induced 2 kali . Bilik 2 orang. Rm7k (termasuk anak)Bilik 2 orang. 2019 - Hospital Andorra. Bersalin Normal. Induced 1 Kali. Bilik Single. Rm5k + (termasuk anak + makan minum 2H 1M). Waktu dekat Andorra ni min ambil package. Ada sekali bidan urutkan waktu lepas bersalin. Jadi badan tak masuk angin waktu dekat hospital😉 Tapi makan minum asing ya. So, ikut jugak makan minum apa nanti dia campur bil last sekali

2y ago

2020 HSA JB Bilik third class dalam rm280 bersalin vacum

Apr 2021 - Andorra w&c hospital Kos dlm 5xxx++ (termasuk caj baby, mkn, delivery bfore 7am, sunat baby girl, ubat tahan sakit (bkn epidural) & nursery) Sy bersalin normal, duduk bilik berempat selama 2hari 1mlm. Tapi layanan mmg terbaik. Ada org ajrkan camne nk breastfeed utk 1st time mom, urut seluruh bdn & physio. Ada org mandikan mommy juga spjg duduk situ. Sepjg mlm dialunkan ngan bacaan Al-Quran. Kalau ada rezeki, insya-Allah nak bersalin kat Andorra lagi

3y ago

Yep boleh. Sblom admission suami kene ambik covid test dulu.

2019, HOSPITAL WANITA & KANAK2 SABAH Alhamdulillah rezeki jumpa nurse & Dr yg baik2 Dr masuk bilik penilaian-wad-Lr-wad sebab induce baby kecil & air ketuban kurang semuanya nurse ,Dr,bidan perempuan alhamdulillah 3 Hari 2 malam dlm rm90 lebih kalau x silap, layanan memang terbaik Dan suasana pun selesa saja Meskipun bilik biasa ada 6 katil Masa tu, mudahan anak ke Dua ni nak due 26.12 bersalin dekat HUKM sebab ikut suami dekat kL dpermudahkan juga hendak Nya

2017 - Hospital Azzahra Bangi : pakej bersalin (3 hari 2 mlm) RM3.5K - induced birth, bilik sorang, including paed service. Tapi lepas tu saya ada komplikasi tumpah darah so add-on emergency procedure, another RM3.5K. Total RM7K. 2019 - Columbia Asia Puchong : 4 hari 3 mlm RM4K - induced birth, bilik sorang, including paed service. Kebetulan bersalin on public holiday so Dr’s consultation kena caj mahal sbb on-call duty.

ank slung berslin thun 2017 dkt HSA Johor dduk wad 1 ari jew dtg pagi mlm dh balik kos rawatan rm 20 jew....ank kedua 2020 Hosptal Kajang kena dduk 4 ari sbb dtg hosptal bby x gerak...dh ckup 39 weeks doc suh induce...lpas berslin dduk semlam lgi sbb bby x mau berak kencing msa doc round lpas doc blik bru dia buat kerja 🤣🤣kos berslin rm80...no 3 thun depan insyallah dkt Hosptal Bentong semoga dipermudhkan urusan berslin nnti 🥰🥰

Dah berpengalaman.. Bersalin di hospital sultan abdul halim HSAH, sungai petani Kedah.. Kaedah bersalin secara caesar atas masalah overdue, xingt brp week tp seminggu lebih gak lepas due.. Alhamdulilah kos bersalin time tu total2 rm150 sahaja , maybe sebab kerajaan kan.. cuma ada extra tambahan cause my baby kena warded sbb kuning n berat menurun (mommy muda , susu xkeluar time tu) hehehe.. have a nice day guys