Ibu, ayah . Bila waktu yang sesuai?

Mesti waktu mula-mula dapat tahu kita hamil tu seronok sangat kan🥰 Kalau boleh, nak bagitau satu dunia je kan🤭 Tapi menurut ibu ayah, waktu bila yang sesuai untuk umumkan kehamilan ya?🤔 Selepas kandungan 3 bulan? Selepas 5 bulan? Atau betul-betul sebelum ingin melahirkan ya?😕 Jom kongsikan pendapat anda di bawah👇

Ibu, ayah . Bila waktu yang sesuai?
57 Balas

Cek upt sama2 dgn husband. 3 upt sekali cek. Samar2. Balik cek lagi baru nampak. Konon nak sembunyikan dulu sampai bukak buku pink. Dalam seminggu camtu husband dok pikir2 dia kena bgtahu mak dia jugak. So dia nekad bagitahu. Seminggu lepastu mak husband meninggal. Masa bagitahu tu ingat mak dia nak marah sbb previous delivery kena czer. Rupanya mak mertua happy sgt2. Siap ckp this time mesti boy. Suruh jaga diri elok2. Dah 7 bulan ni tak lama nak deliver. Selalu mak mertua yg akan bwk pergi hospital. Rindunya kat mummy. Alfatihah

lepas cek upt, bagitau suami dulu. lepas bukak buku, dah scan nmpak heartbeat bagitau mak abah, mertua dan sorg adik ipar tau jugak. sebab dia tinggal ngan mrtua. automatik dia tau. sekarang baru 11w 5 hari xdek bagitau org lain lagi. rasa mcm nk bagitau wktu dah nk bersalin. sebb ttc 5tahun jadi xnk heboh2. tp kdg2 pikir nk bagitau. barulah lagi ramai doakan kite. entahlah. lagipon dok jauh. org mmg xkan tau pon saya ngandong. rasa raya tahun depan baru jumpa org lain. haha.

first pregnant dalam 2 3 minggu tahu happy sangat sampai bgtau fmly dgn kwn2..end up baby tak jadi..this time dah sedar diri, taknak bgtau sampai confirm baby ada dan sihat..maybe 3 to 5 months above baru berani nak bgtau. Dlm islam pun ckp, rahsiakan kandungan, sebarkan berita bila ada kelahiran. Note to myself. Doakan kalini baby saya membesar dengan sihat dan sempurna. Terima kasih.

Masa dapat tahu je pregnant, saya bagitahu mak saya. Husben bagi tahu mak dia. .Tu je yg tahu.. dah masuk 2 bulan, bagitahu adik beradik pulak.. masa saya start pregnant pkp duduk umah.. bila da bole mai kerja terus bagitahu officemate sebab kalau tak bagitahu nanti diorang suruh buat keje berat mcm angkat brg hehe dah masuk 3 bulan baru la kawan2 lain tahu..

Lepas scan swasta kali kedua, betul dah confirm & nk buka pink tu baru bgtahu. Itu pun bgtahu ibu abah & mak ayah mertua je. Lepastu ibu bgtahu kat adik beradik saya. Mak mertua bgtahu adik beradik suami. Lain-lain saya tak bgtahu lgsung. Senyap je, bila terjumpa kawan atau makcik atau family baru diorg tahu sebab perasan perut dah besar

1st 6 mths kantoi boss(perempuan) nampak ubat sy 2nd 2 mths tlupa dah due period kwn yg belikan pregnancy test 3rd 2mths tpksa bagitaw boss time family day company Coz dia suruh ikut acara tarik tali 4th 7 weeks family sy jer tahu after dpt confirmation dr doctor🙋🏻‍♀️

family sy dan mertua tau awal..kwn2 ada yg tau sbb jmpa, nampak perut, yg tak jumpa tu tau bila dh bersalin..tak suka heboh2 kn, tak nak lukakn hati mereka2 yg masih belum ada rezeki utk timang ank sendiri

Bg saya family sendiri gan family mertua perlu diberitahu dlu setelah disahkan pregnant lpstu bgthu kwn kerja bg dia memehami keadaan kita..klau nk bg thu org tu elok trimester kedua atau da lahir bru bgthu..

Dpt thu pergnt bgi thu ank yg sulung.. tpi dgn owg lain tnggu pert dh besr.. pntng owg dlu2 mitos tpi kdg ada jgk btul nye☺️alhamdulillah skrg dh 36 mnggu 2 hri.. tnggu ms je nk jmpa bby👶🏻❤️😘

Ibu bapa, mak mrtua, adk brdk dan majikan blh bgtau awal. Yang lain boleh bagitau selepas 3/4 bulan. Seeloknya tak perlu post di media sosial baby bump sebab bukan semua suka kita