Berapa minggu?

mengenai clean blue test,sya buat test kehamilan mengatakan 2-3 minggu,tapi lps tu pegi hospital,doktor kata 5 minggu..nak follow yang mana ya..sbb dah bnyk kali doktor scan kata xnampak lg,cuma nampk rahim besar

11 Balas

Saya macam tu jugak, saya nak tggu week 8, tapi saya bleeding di week 7, scan dari perut tak nmpak, terpaksa dari bawah, so doc kata saiz kantung tak macam week 7, mcm week 4/5 punya kantung. Tak sangka bleeding saya tu nak gugur sebenarnya. Allahu sekarang tengah berpantang, dah 2 kali keguguran. First bulan 4 hari tu, second ni baru 4 hari lepas, sekarang tengah berpantang, and doc suruh rehatkan 6 bulan untuk tidak mngandung😢

bacaan clear blue berlainan sis.. kalau 2-3w clear blue.. means 4-5w pregnant. sis bole baca pada kertas tu ya.. n sometimes tak sama pon. sebab lepas scan kita bru thu umur sbnr kandungan kita..kita tak tahu pon bila sbnrnya hari persenyawaan berlaku.. doktor kita edd berdasarkan date last period kita.. tp bila scan tgk saiz..trs auto tahu anggaran jangka umur kandungan..

yg clear blue tu kalau baca manual, ada tulis 2-3 weeks pregnant tu dia kira dari ovulation..doc pulak kira dari hari 1st last period, jd sebenarnya sama la 5 minggu.. nnt bila dah nampak janin, Dr akan ikut saiz pulak, ada orang akan lari lagi 2 3 minggu.. jadi jangan susah hati pelik nak ikut siapa, ikut je Dr, dah mmg ilmu dia, kerja dia, ada alatan semua untuk check..

Tulisan dkt clear blue tu 1-2week , 2-3week tu dia kesan dari kepekatan hcg dlm air kencing kita tu je . Mcm saya masa sebulan mengandung test upt masih negatif . Pastu selang seminggu baru naik samar . Seminggu lagi test baru terang . Ikut je edd yg dr bagi

ofcoz doc dik😂 jgn follow kita 😂😂.. scan tu boleh tahu edd awk bila.. kalau scan kat kk or klinik swasta biasa kdg mmg x jelas.. try g klinik yg buat 3d, 4d mcm tu.. tak pun g hospital swasta for scan mmg nmpk jelas kalau ada. 😊

2-3 weeks tu waktu conception berlaku ye sis, 5w tu kira dari 1st day of last period. Ikut je kata doc ye sis, masih awal lagi, 6w - 7w boleh nmpk jantung berdegup dah

Follow scan doc sis. Lagipun lebih tepat sebab doc akan kira base on hari pertama keriod terakhir kita. Lepastu dia akan compare & adjust based on saiz baby di scan.

xsilap saya kat clear blue test tu pon state klau 2-3w maknanya 4-5w, kira betul la tu. 5w mmg xnampak lg. repeat lg 4minggu nnt boleh nampak da ada heartbeat

ikut apa doktor ckp laa, nak ikut test tu buat apa 🙊 tp kena tgu laa dlm 2 minggu lepastu br cek balik scan mcm mana

normal awak..sebab usia kndungan masih baru.. awak nk nmpk heartbeat dan janin around 9-10weeks keats