Minum air soya sewaktu mengandung boleh putihkan kulit bayi. Fakta atau mitos?
Voice your Opinion
Fakta
Mitos

9953 respon

41 Balas

Isu wrne kulit tu mmg mitos.. Tpi yg sensitif ni bg sy dy brgntung pd bdk jgk.. Anak slung sy hari2 mnum soya.. Xde sensitif pn kulit nye.. lpstu sy dgr rumors ni la kata nnti kulit bby snsitive kalau mnum trus ngndung ank kdua n ktiga sy x sentuh soya.. Hasilnye ank kdua ada masalah snsitive skin smpai dh 5thun.. Yg ktiga ok.. n now prgnant yg ke 4 ni sy hari2 mnum soya.. Rse x lengkap kalau xde soya.. Mcm addict.. Xtau knpe.. Hrpnye anak sy xde la kulit snsitive..

Sy tak sure. Tapi saya ada baca kalau kandungan dah besar. Boleh amalkan sehari segelas ke. Nnt bila bayi keluar takde penyakit kuning. Tapi sy mmg cuba. Anak 1st rajin minum bila dah trimester 3, ank keluar bersih dan takde kuning.ank no 2. Sbb dengar mcm2 feedback yg tak best. Jadi tak minum. Anak keluar merah dan gelap sikit. Tapi ada kuning. Kasihan tgk dia asyik kena ambil darah. Jadi yg ke 3 ni sy minum semula. Sbb taknak ank ada penyakit kuning.

mak saya percaya org ckp minum soya nnti kulit baby boleh putih.. last last keluar lah saya.. hitam ... and saya xleh minum soya .. so jgn percaya benda karut2.... Yg bg kulit putih ke hitam tu semua kuasa Allah.. bukan sebab kita minum/consume apa apa...

3y ago

🤣🤣🤣🤣

yg ni sy xpercaya.,hehe.sebab apa anak yg sulong sy .Hari2 sy minum soya.sampai due.last2 anak kulit nelayan ..🤭🤭.sy tak percaya minum soya baby jadi putih😂😂.penyebab dia mokpok putih sebab tu anak putih hahaha.maaf kn sy.ini yg terjadi .tak kisah pon janji anak sehat Cukop sifat Alhamdulillah tu dah bersyukur .🥰

anak saya mmg putih. tp sgt2 sensitif. ank kedua sy x minum. kulit dia sawo matang..kulit org melayu. yg 1st tu...masa kecik..cpt merah. kita tepuk nyamuk pn merah bengkak. nasib da besar ok sikit. cuma kalau org pukul dia...saya tau sbb kesan tu lmbt ilang☺️

sy minum air soya mase mengandung sbb org cakap kulit bby putih.. tp bby sy kulit biasa jer sbb bapak nye bukan baka putih😂 n sy bru tahu minum air soya kulit jd sensitif.. patut lah . bby sy kulit sensitif.. skejap naik ruam, skejap naik itu.. risau😔

Pengalaman saya utk anak kedua semasa mengandung, selalu minum air soya akan menyebabkan kulit bayi jd sensitif..contohnya kalau panas mudah beruam, kena ruam lamping. cuma masa lahir kulit baby memang cantik, tiada kedutan..walaupun lahir pd usia 28w.

xpasti fakta atau mitos..tp ank pertama mmg sy amalkan soya..kekuar je kukit anak sensitif..sekarang anak sy exzema..rasa menyesal xsudah..kandungan ke 2 dan ke 3 mmg xsentuh lansung air soya..seramm..

klau sy tk minum nurse tk bagi minum, nnti jahitan bwh tu pyh nk jahit , stgi isi kita bwh tu lembut mcm tauhu,soya memang baby lahir nnti kulit putih cerah tapi tula risau isi bwh tu pyh nk jahit ja

masa mak mengandungkan saya dia suka minum susu soya , keluar saya putih macam anak cina sampai nurse ingat ayah saya cina 🤣 tapi bila dah besar kulit jadi sensitif 🥲