Meluah sikit

Saya berpantang rumah ibu, suami pula kerja jauh. Patutnya saya ikut suami pindah tapi ibu tak berkenan dengan rumah yg suami sewa. Jadi terpaksa tangguh, suami tinggal sama serumah. Harini saya ternampak whatsapp ibu dgn kakak. Ibu komplen suami saya guna toilet dan bilik air lama. 😅 Isu tak beli sabun, tak bawa tuala mandi dari rumah 😅 tiap minggu suami bgi rm 100/150 kat ibu.. Jadi dia pon sibuk ulang alik kerja tak tertipikir pon dia kne beli sabun sendiri sbb dlm bilik air banyak sabun n dia dah bgj duit 😅 tapi ada ayat dalam whatsapp tu tulis "kalau macam tu pindah la cepat" sedang kan diorang yang halang.. Suami terpaksa batalkan rumah sewa tu, nasib baik tuan rumah ok. Dan masa tu lgi seminggu jeh nk pindah... Hmmm memang dari sebelum kahwin ibu tk suka suami saya tapi klau boleh tak suka apa2 ckp jela.. Kita mana tau orang tak selesa apa.. Sbb ibu baik sgt depan2, asyik nK masak kan je.. Dh kata tkyh pon masak lepas tu mangata belakang2 dengan kakak.. Dri dulu pon mengata saya belakang2 cerita buruk2.. Saya pernah merajuk tak cakap banyak diam je tK blik jenguk ibu.. Ibu sntap.. Saya slalu balik jenguk dia mengata belakang dgn kakak.. Saya tiap kali balik beli jeh lauk basah bukan tangan kosong. Ibu sendiri yang asyik nak buat kan bekal untuk suami, nak masakkan sruh dtg rumah makan . Nntj tiba2 kakak perli suruh beli makanan kalau balik atau bgi duit.. Hmmm.. Kakak tak tinggal skali dri dia tingkatan 4.. Bukan nak buka aib.. Tpi skrg dia dh mnta maaf dgn ibu n tak duduk skali sejak form4.. Jadi buruk saya jela yg dia nampak sebab saya dekat.. Yang tolong jaga nenek saya pon dia panggil saya bukan kakak.. Sbb saya suri rumah.. Kakak bekerja. Mungkin juga sebab kakak jauh, dia berduit sbb bekerja n selalu beli barang / hadiah belanja makan... Sblom kahwin masa saya masih bekerja pon saya belanja keluarga makan, bagi duit.. Tapi hari2 mesti gaduh dgn ibu asyik tak puas hati jeh.. Hmm saya kahwin n bnti kerja pon sebab stresa dgn ibu.. Hri2 stress kat tmpt kerja, balik rumah kena bising lagi.. Serabut.. Lepas kahwjn ni dh kurang tapi cakap belakang2 pula sebab takut saya tak balik jenguk dia dah.. Tak tahu la.. Perempuan ni complicated, tak faham apa yang dia nak walaupon saya sendiri perempuan 😅 saya banyak terasa tapi terpaksa diam.. Takpe la redha dan maafkan jela.. Dulu memang saya banyak melawan semula tapi sejak kahwin dan ada anak saya pilih untuk diam jeh. Takut anak buat benda yang sama, saya pon takut terikut prangai ibu tanpa saya sedar

4 Balas

sy rse baik ikut je suami pindah ... tanggungjwab awk dahulukan suami ...bukan bermaksud derhaka ngn ibu sy pon asalnya suami bukan menantu pilihan ..tpi abah sy redha jee ...mula2 pon parent sy sruh dduk rumah dorg sbb risau ..tpi sy berkeras sbb tknk parent nmpk salah suami .. tknk kalau ada msalah apa2 parent tahu n risau .. org kata jauh ni wangi, dekat busuk

maaf sy Kate ye.. pilihan awk nk pindah sblm ni keputusan plg tepat dah.bile dah kawin ni biarlh kite blajar utk bt pilihan dn keputusan sendiri tp bkn kuarga..org Kate keputusan kita ni libatkan kita suami isteri je tp bile libatkan kuarga ini lah masalahnye d blakang hari ada saja y x kena sampai libat dgn ahli kuarga lain.

3w ago

semoga urusan sis d permudahkan Allah selepas ni

ibu tk kenan tp bkn ibu yg duduk. if ibu nk rumah yg ibu kenan then hulur duit bkn halang anak ikut suami yg pilih rumah ikut kemampuan dia