4days after miscarriage ( 6weeks)

Mcm mne nk atasi rasa bersalah, rasa kecewa, rasa sedih, redha utk kehilangan? Bila dluahkan dgn mereka, semua akan ckp, " aku lagi terok, dia lagi terok, mereka lagi terok. kau baru lagi, kami dah byk kali. kau blaa blaaa, kami bla blaaa " kenapa harus samarata ttg perasaan? knp harus dibandingkan rasa sedih? mmg dugaan ni dberi utk yg mampu, tp saat anda berada dtmpt sy harini, adakah anda terus mampu bdiri semula keesokanny? It feel like smthg in my hearts. heavy. Nk menangis tp tak dkasi menangis. Knp kalau menangis dikata lemah? Knp kalau menangis dkira tidak redha atas ketentuan? Knp perlu kuat utk spanjang masa? being sad has nothing to do with being ungrateful. It is just a natural response to negative circumstances or disappointment.

15 Balas

Sis kena kuat. Anggap apa yg sis dengar tu cabaran utk sis. Yg penting sis kena ingat, Allah tu Maha Tahu. Kalau sis tak kuat, Dia takkan duga sis dgn kehilangan mcm ni. Kalau sis nak menangis, menangis ketika menghadap Dia. Saya bersalin anak pramatang pada 23w2d dgn berat 625gm saje dan anak saya survive 3 hari je. Dia dah pun tunggu saya di syurga. Dan nak menampakkan yg Allah tu sebaik-baik perancang, selepas 3 bulan, Dia tiupkan malaikan kecil sekali lagi dalam rahim saya. Sis kena percaya pada Dia. Redha, ikhlaskan apa yg dah jadi. Saya awal2 dulu pun teruk sis. Berpantang tanpa anak. Rasa down tp at the same time masih kuatkan iman sebab saya taknak meroyan. Saya banyak menangis sendiri dan kemudian ketika berdoa pada Allah. Masa tu je saya luahkan semuanya dan kemudian berdiri semula. In shaa Allah, sis pun boleh. Sebab kita hamba Dia, kita umat Nabi. Kita yg kuat iman.

hai sis. sy pun miscarriage 15w bln 6 hrtu. now tgh pregnant 10w kandungan ke2. adakah sy dh move on dgn ank pertama sy? tidak sama sekali. sy masih menangis. dlm tidur pun sy boleh menangis. tp tidak sekerap awal2 keguguran. skrg bila dh tahu pregnant lg sekali , sy jd lg takut, takut hilang anak lg sekali. tp apa yg sy nk ckp sis, menangis je lah. kdg perasaan tu x terluah dgn perkataan, hnya air mata je yg mampu redakan perasaan bersalah, rindu, kecewa, sedih tu. ambil la masa sebanyak mana yg diperlukan utk awk bersedih. tp jgn putus harapan. lps nangis minta doa semoga dikurniakan peluang yg lagi baik, dikurniakan redha dan kekuatan utk teruskan hidup. dan lagi penting share la perasaan ni dgn husband. sbb husband pun sbnrnya sedih jugak. tp sbb mereka lelaki mereka fikir mereka kena kuat utk isteri. sama2 kongsi perasaan InshaAllah akn mudah utk go through ujian ni sama2 😊.

Hi awak... kalau dengar cakap org , org tu boleh bg kite positif takpe kan... tapi kalu yg negatif tu buat kite lagy down je.... saya paham ap yg awak rse semua org ad kisah masing2... semua org lain2 pendapat... kalau ad yg awak luah kan kt org awak rse tu awak boleh terima awak dgr je kalau tak awak buat2 tak dengar je k... dulu pon saya penah rasa macam awak rasa... saya penah miscarriage 4x kali tapi saya percaya allah duga sbb allah syg... tp allah hadir kan sepasang cahaya mata yg ckop indah... saya harap awak kuat dan allah ganti awak zuriat yg lebih baik lepas ni in sya allah🤲🏻🤲🏻... yg pnting awak positif ... doakan saya yg kali ini jugak kuat dalam rahim saya sehingga saya bersalin nnt.... 🤲🏻🤲🏻🤲🏻

saya pernah miscarriage anak first at 7w. sedih jangan cakap, tengah tidur pun kadang menangis, makan menangis, mandi menangis, semua nangis. tambah lagi orang ckp mcm mcm, macam yang awak cakap tu. tapi saya kuatkan hati, ajak husb pergi honeymoon set kan balik minda and hati and tetapkan "kalau bukan rezeki aku, maknanya bukan. inshaallah allah akan ganti nanti' bila balik dari honeymoon saya jadi redha, cuma kadang je teringst but tak menangis mcm dulu. itsokay awak nak nangis nak sedih, take your time. mungkin dorang tak rasa hilang nya harapan mcm mana. lepasni boleh usaha lagi🤍 Allah tak letak kita kat situ, kalau kita tak mampu. makesure lepas habis fasa sedih, awak try usaha lagi.

In shaa Allah ada rezeki juga kuatkan semngat ya.. saya pun pernah alami anak kdua misscarriage 13week hujung bulan 2 thun ni.. bleeding truk juga seminggu lbih rsanya.. lpas tu warded kantung dah kecut rupanya lagi msa sblm bleeding kantung kosong🤧 kena 'cuci' bkan tu ja dugaan kedua arwah ayah saya pergi. Skrg alhamdulillah xsgka Allah bagi rzeki yg ketiga.. saya pun xkuat juga rsa kcwa mcm² rsanya sbb first time miss miscarriage lama pla tu tggu chya mata kdua.. manatahu awak dapat rezeki lagi jangan ptus asa ya kalau awak nak nanggis boleh ja cma jgan trtekan. Sebolehnya ajak suami bncg tmpt luah supaya trlpas bebanan d hti..☺️ saya doakan awak kuat dan ada rezeki lagi❤️

Hi awak, saya pun baru lepas keguguran bulan 2 haritu after 9w. Saya pun rasa apa yang awak rasa, ‘jangan menangis’. Tapi please, menangis jee. Allow yourself to grief. Saya sampai sekarang pun kalau ingat masih menangis. Menangis tak lemah, tapi buat awak lagi kuat. Kitakan manusia, memang ada perasaan. And i’m sorry to have people around you to react like that. They shouldn’t react like that. Its okay, apa yang awak rasa tu semua valid dan real. Saya pun amik masa yang lama untuk reda dan kuatkan diri balik. Awak amiklah berapa lama masa yang awak perlu untuk kuat balik ya. Take care mummy 😢🤍 Semoga ada rezeki yang lebih besar lepasni 🥰

Huggs .. stay strong sis. Bagi saya tk perlu meluahkan pada orang yang begini. Cara utk mengatasi adalah redha seredha redha nya .. i shaAllah sis akan merasai ketenangan. Meluah perasaan pada manusia dengan pada Allah tak sama.. walaupun sis rasa luahan yg tak terbalas dengan kata2, tp kita boleh merasai dgn hati. Tkpe manusia2 ni berkata mcm ni.. sebab mereka tak faham apa kita alami .. Saya doakan sis cepat2 recover dan dikurniakan anak lagi 🫶🏻 In the mean time sis boleh cuba pergi tempat2 yg tenang contoh bercuti berdua dgn suami ke, pergi pantai ke .. ataupun buat apa2 sis suka ..

Hi sis..sy pernah lalui keguguran .,nangis je kalau rasa nk ngis..sy sedih jgk awl2, n mula redha slow2..tp kdg2 bila dduk saje2…dia mai dtg sedih, then nngis lgi sorang2 dlm bilik..benda mmg xleh nk dihalang perasaan tu..yg pernh alami je akn faham..Husbnd memahami xpernh ckp soal ank, atau nk plan ade lgi..dia mtk berehat je..kitorang lalui hdup mcm biasa.,bila dgr mmber2 ade yg pregnt kdg jd teringt n sedih tu dtg balik…sabar n redha jela..insya Allah ade hikmah…Alhamdulillah lps 6 bln, Allah bgi lgi rezeki..Sy doakan awk semoga ade rezeki lps ni..

tak salah utk bersedih, tapi jgn terlalu lama sbb akn menganggu hormon sekiranya awk nk try to conceive semula. at some point mmg kita kena let go semuanya. itu maksudnya redha. bila kita lapang dada, kita mudah utk terima apa yg dah berlaku. dan semuanya on +ve side. awk boleh sibukkan diri utk lupakan pkara2 yg dh berlaku. exercise, eat healthy. talk to your husband often..share ur feeling with him.

maybe diorg nk bagi awak kuat tapi cara ckp salah kot. kalau tak okay, cuba luah dkt org lain, mcm husband ke. just bgtau nak luah je. bab nges, awak nk nges, nges la. bukan tak kuat tapi nges tuh buat kita dpt lepas kesedihan tuh. ignore org ckp. lain org kan. apa pun, slow2x okay , take your time. inshaAllah akan ada rezeki lagi n skrg dia tunggu mommydaddy dia kt syurga. ☺ .