RASA DOWN.

21week. aku rasa mcm terok sngt.. aku perlukan perhatian suami tp dia pulak dok sibuk dgn kawan. aku xda tmpt meluah. aku x nak libat kan org tua. aku banyak diam. dan menangis je hari ni.. aku bertindak bodo td.dkt bby dlm perut.sian kt baby. tp aku rasa aku x lyk jadi emak.. aku cederkan diri snde, aku ddk dlm blk air dgn di basahi. mentall aku x ok..

16 Balas

Ckp direct dkt husbnd sis yg sis perlukn perhatian dia..gtau terus..maklumla lelaki ni lurus & kdg dorang xtau pon benda tu..jgn expect dia fhm yg sis nk perhtian dri dia..tgh2 pregnant slalunya emosi ni lg senstve sikit Tp klu mmg dh bgtau, stuju dgn sis lain tu naik hantu je..marah & luah je..xyah nk pndam diam sorang2..stiap ank tu rezeki, sis dh dberikn rezeki tu Allah tau sis boleh..nk xnk sis mmg kna kuat sbb ibu la nti yg kna protect ank sndri..& kna ingt emosi pregnt ni mcm rollercoaster, buat yoga tarik nfas relax k..seek help dri klinik juga klu smakin teruk, jumpa pakar

dah cuba deep talk elok2 dengan suami ke? kalau dah tapi dia tak ada perubahan… silalah naik hantu depan dia. luahkan semua apa yg awak nak dari dia. suami ni kdg2 kita baik sgt bagi muka dia naik kepala. kepada suami awak, maaf ya tapi kau bodoh ke wife tengah pregnant kau lagi sibuk nk berlepak dgn kawan? better kau spend time dgn wife. tolong urut kaki, tolong kt dapur, tgk video2 brg baby ke, parenting ke, discuss financial planning ke lagi bagus lah. buat anak reti tapi tanggungjawab kelaut smpai wife mental.

2mo ago

Stuju comment ni. Cuma klu mmg jenis kaki lepak dgn kwn even sblm kahwin lg kna bertbah la. Kdg mmg payah nk ckp

awak. kalau awak tak okay lagi, bagitahu sini. reply sini, bagitahu awak duduk mana. biar saya yg pergi serang suami awak yg asik duk melepak dengan kawan. saya ni laki pun asik main game tapi saya jenis cepat melenting, so tak dan dia nak buat camtu lagi. awak kena belajr melenting. bagi lepas semua tu. jangan pendam. bawa perut ni memang akan ada hormon tak tentu. silap hari bulan stress terlampau sampai tak terkawal. kalau tak boleh urus juga, awak bagitahu sini awak tinggal mana. kita ikhtiar siapa boleh dtg dekat awak and bantu awak. Insyallah.

2mo ago

skarang ni bila dah pregnant and ada anak, tolonglah kita kasih kan anak kita, utamakan anak drpd pasangan. pasangan kalau kita tengok kelaut, tolong sedarkan dia. biar dia beringat.

walaupom down mcm mna awk jgn sesekali skitkn dri awq mahupun baby tuu...Suami memang takkn paham ape yg kita rsa... saya pom cmtu jugak...last2 kita sendri yg sakit haty...cuma kita kena kuat...sebelom pregnant,tgn saya slalu bergaris 🙂 bila dh preg saya cuba utk xbuat bende2 tuu....saya cuma tggu lpas buat surat beranak ank,,if dia msih nk berfoya2 enjoy2 ng kwn2 saya nk ambik surat cerai...saya cma sabar je...but if suami awk bleh bwak bincang, bincang lh elok2... jgn nangis byk2 sgt nnty baby awk pon sedih.... jga diri awq ❤️

awak kena direct dekat suami..kalau kita selalu harapkan dia buat lelaki ni kena diberitahu semua benda😅..pasal kawan2 tu awak kena lebih firm bila dia terlalu mgabaikan awak.atleast bagi kerjasama masa2 ini..sebab awak tgah perlukan perhatian lebih2 lagi dari suami..hmmmm.kalau diam nntelan sdri xboleh..kena lepas je cakap biar sakit kata2 kita daripada kita sakit sndri org X tahu...ok...awak kena kuat untuk diri awak...untuk anak2..banyakkn doa.semoga dipermudahkan segala urusan..

ikut pengalaman sy, rasa mcm tu masa pregnant kan mcm nk terasa hati semua benda, tp,lepas bersalin lagi teruk rasa dia. so sy rasa better kalau blh, puan sembang la dgn suami sekarang.. ckp elok2 je jgn kasar2 tu suami kan. if muslim, doa la semoga suami dibuka pintu hati dia Allah lembutkan hati dia utk faham apa yg isteri rasa yg bkn diada-adakan@dibuat tp tanpa dlh dikawal. dan doa jgk Allah bg kita iman yg kuat semoga tak kalah dgn emosi kita sdri, kalah dgn tunggang langgang hormon bdn kita ni

sy dh rasa masa preg last year..laki buat taktau kita mengidam ke ape ke pandai² la sendiri cari..dia blh pegi event kereta dgn kawan² yg bini tggal kt rmh..kwn² kt area rmh pulak yg busy nk fulfill kita teringin apa...sekali aku mengamok x ckup tanah dia kena..pastu jd balik..skrg anak dh 6m dia mcm tu jgk..nasihat sy awak mengamok je biar dorg tau bini bkn batu tepi jalan takde perasaan..dhla dok bwk zuriat dia dlm perot..

Sis I paham ur feelings. Need understanding husband and supportive punya but sometimes laki ni tak paham our feelings. Maybe try to communicate with him. Tell ur feelings. Jangan nangis. Your best friend is your baby. Cakap dengan dia. Please jgn nangis sebab nanti dia pun boleh feel. U can also share here with us. Hopefully things will get better for you and I pray ur husband will give u attention

saya pjj ngn suami sis lagi lah dari anak frst smpai nk msok no 2. saya klo x puas hati saya ckp je direct kt husbnd sbb ape risau saya apa2 kn anak dia sbb saya bkn jnis yg sabar. alhmdulillah suami paham walaupon dia x selalu ada tp setiap kali dia balik anak mmng dia yg handle kdg2. kita ngn psgn kne ada komunikasi tak perlu nk provoke satu sama lain kne bersuara. kesian dkat anak yg x tau pape

Communication sangat penting sis.. Xboleh cara elok, sis boleh ja memberontak depan suami supaya hilang beban dalam diri.. Percaya la.. Saya pun masa 4,5 bulan preggy down jgk sbb suami sibuk niaga kebetulan bulan puasa, smpai xda waktu lgsg utk saya dan anak sulung.. Saya mmg mengamuk sbb stress pendam.. Lepas mengamuk, terus ok.. Suami pun makin memahami lepas tu.