?

Ada x mcm sy sejak tau ada cyst hari2 menangis. Dalam sari rasa sedih je phtu menangis.. bila ngis rasa lega je. Phtu 2,3 jam rasa sedih ngis lagi. Tk tau la knp perasaan jadi gini? suami pulok keje jauh. Mgkn time2 mcm ni sy perlukan dia tapi apakn daya keadaan x mengizinkan.

35 Balas

Insyallah biasanya cyst akan mengecil sendiri bila kandungan makin membesar. Sy pown pernah detects ad cyst awal pregnant. Lps cyst da makin mengecut, muncul pulak fibroid..😅.. fibroid ni sama mcm cyst.. makin membesar kandungan kita, insyallah makin mengecut fibroid n cyst tu. bnyk doa ye.jgn stress2. Xelok untuk kandungan.. sy pown long distance juga dgn husband..banyak positive je ❤️..Sekarang sy da masuk 37 minggu.. tggu hari je ni.. insyallah awk bole lalui semua ni. Ini unjian mengandung ❤️❤️❤️

5y ago

Mudah2an aamiin🙂

Sy ada cyst since sy bujang lg taun 2009... 2011 buat operation buang cyst dkt both side of ovary..aftr 2 years ada balik cyst yg baru dkt both side juge... Last year sy.nikah..lepas tu peknen..ms.peknen.alhmdulillah cyst mngecil...bile scan...doc kata xnmpk...tp aftr brsalin... Cyst ada balik... Brsalin hritu pn czer..bln 10 doc suh folo up balik pantau size cyst yg ada. Tp kali ni cyst dkt sblh je..bkn both side..sis jgn sedih2 n stress tw..klu stress sedih2.. dia leh jd bsr

5y ago

Most welcme😘✌

sya pon tgah pregnt 11w.. cyst jenis dermoid mcm ada isi😔 size agak besar (7x6cm) sekarang x tau nak buat mcm mna .. risau pkirkan baby.. baby masa 7w scan dah ada denyutan jantung.. tapi ntah laa.. risau.. sbb jadi sbelum pregnnt.. trauma anak 1st ggur.. ni yg prgnt kali kedua.. semoga kalini rezki saya 😊 yg penting krna positif selalu.. 💕 saya pon doakan semoga cyst puan hilang.. dan baby sihat...aamiiinn

5y ago

Paksa kn diri jgk p mkn😁

sebelum mengandung, sy ade scan dkt klinik swasta, xde cyst, sy buat rawatan di hospital kerajaan, scan pun xde cyst, bile mula2 tau sy mengandung, sy pegi scan, dktor kate ade cyst, 2 cm, dktor kate jgn risau, x membahayakan. Mase hari buka buku pink ,dktor scan, tp xde bgtau ade cyst ke x ,jd sy tny dktor, dktor scan balik, ade tp kecik je dan x bahaya jugak.katenye normal ade cyst mase mengandung

5y ago

Tapi ada cyst bhya n x kn?

Cyst semasa hamil kadang2 berlaku disebabkan hormon.. Sis x perlu risau.. Sy dulu pun masa preggy ade..bila bersalin die kluar besama. N ade yg hilang/mengecil bila kandungan membesar.. Yg perlu dirisaukan bila ia membesar dari 5cm ke atas.. Rajin2 tanya doc bila scan.. Adakah Masih ade.. Atau mengecil atau berisiko membesar.harap cyst sis hilang nt bila kandungan membesar

5y ago

Harap2 mcm tu la dear. Aamiin. Thanx sis.🙂

Sy pernah kena bedah buang cyst. Mula2 tau mmg takut dn sedih. Tp bila doc cakap, klu x buang peluang mengandung tipis dn bhaya. Kalau buang, peluang mengandung ada. Walaupun bergadai nyawa kena bedah. Sakitnya Allah ja tau. 3 bulan lepas tu Allah bagi hadiah mengandung. Sayangnya Allah kan. Jadi jgn sedih ya. Kuatkan semangat. Yakin pada Allah. Take care

Saya detect ada cyst time 8weeks. Masa tu cyst saya dah 5cm. Doc kata tunggu dulu. After that dh masuk 13w dapat detect dermoid cyst and emergency operate. Alhamdulillah skrg baby dah 20w sihat semuanya. Sis tak boleh stress. Always positif. Emosi mengundang pembesaran cyst tersebut. Doa yang baik baik saja😊

5y ago

Btl2..🙂

Sy semalam scan sekrang 5 week. Bila scan nmpk ad 2 bulat, satu kandung, satu cyst. Tpi jauh dari kantung. Sy tnya doc yg bulat 1 lagi ni ap, doc ckp cyst, tpi dia kata boleh kecut nanti. Bila tgk awk updet mcm ni risau la plk sy. Semoga kita sama2 ad keajaiban dah cepat2 kecut dah hilang.

5y ago

InshaAllah. Mgkn tgh preggy sbb tu la kot emosi tk stabil😐

Be postive sis,saya lps nikah disahkan menghidap cyst,ovary kiri kena buang,lps tu pregnant ectopic pulak,fallopian tube kena buang lagi,alhamdulillah skrg dh melahirkan ank sulung,sentiasa positif,siapa ja tak sedih bila sakit kan?you have to be strong

5y ago

Ooo okey sis😉 thanx 4 info yer😃

Brape weeks dh sis?..sy dulu sblum hamil g scan ada fibroid tp doc xckp besar mane..lps 2 sy ada buat pap smear..2bln kmudian sy lekat skrg tgh hamil 15weeks..alhamdulillah spanjng hamil ni tiap kli scan doc xde ckp pasal fibroid mgkin dh xde..

5y ago

Apa beza cyst dgn fibroid yer. Sy 16 week