besalin tanpa suami

Mcm mna nak bpantang n bsalin tanpa suami ? sbb lps bsalin nnti trus urus cerai sbb suami slalu pukul msa preggy ne. Hummp brg" baby ape smua pn blm beli lgi. Skrg tngoh dok rmah ayah. Ayah pn org susah. Suami plk kena bgi surat dri phak kbajikan spaya xbleh dekat atau jenguk anak n bini sbb takut kganasan akn brulang lgi.. Hmmp sedih nak hadap smua ne sorang" nnti..

62 Balas

Sya pon skrg tgh preggy 6 bulan. Tgh proses cerai. Cuba buat kuih atau apa2 lunchbox dr rumah. Semoga murah rezeki puan ya. Sy suami tak bagi kerja. Kalau kerja dia talakkan saya. Sekarang saya dah jadi hati batu. Saya tak kira mengandung pon saya cari jugak kerja. Saya taknak anak saya susah. Saya pon baru ja beli baju baby 3 helai. Brg2 lain blm beli. Ada lg tunggakan sewa rumah rm2k. Bil api rm600. Suami tak bayar sampai hari ni. Kerja dia mabuk. Balik lambat. Salahkan saya sebab saya dia suka mabuk. Saya tengah engandung ada org call sy bagitau "Sy dengar awak berdua dh cerai. Betul ke? Dia sendiri yg bgtau". Saya fade up. Saya hilang segalanya sebab dia. Saya taknak hilang baby saya. Puan jaga diri ya. Jangan sedih. Baby perlukan puan. Puan kena happy. Puan kena kuat. Baby kuat hanya disebabkan puan. Puan segalanya bagi baby tu sekarang. Moga murah rezeki ya puan. 💖

5y ago

Kalau dia faham agama, and dekat diri.dengan Allah. Dia tahu bahawa berdosa dan zalimnya thadap istri dan anak dlm perut sebab tak bagi nafkah. Hatta lepas cerai pun dia wajib bagi nafkah pada anak dia. Sis. Dalam hidup ni kalau kita tak berpegang pada tuhan dan ikut suruhan agama, kita nak pegang pada apa. Takkan dengan nafsu dan emosi sendiri.

saya tak pasti macam mana rasanya urus semua tanpa suami...tapi yang pasti, sis kena kuatkan semangat sis...saya jaga kandungan saya seorang2, sebab mengandung luar nikah...bersalin pun seorang2, hujung2 trimester ini pun saya masih kerja untuk beli barang baby so sis bersabarlah...sis kuatkan semangat sis demi si baby yang bakal lahir....pasal suami sis,saya harap sis abaikan dulu untuk tetap focus dengan si baby...sis nak fikir sangat pasal dia pun, buang masa sis saja...kalau dia sayang, dia tak akan pukul sis....minta maaflah sis kalau ayat saya ini agak kasar...saya cuma taknak sis fikir, orang yang tak sayang sis

5y ago

Dah tbiasa smuanya dri anak prtma suami yg urus. Bab makanan mmng suami smua bagii.. Ne anak kedua saya nak makan apa" pn xbleh buat apa dah sbb xda duit.. Segan juga mnta sma beliau sbb org susah juga.. Hhuhuhu klw tw dri awal sya xnak preggy anak kedua ne 😢 smuanya suami slalu bagi apa saya nak. Sya d kc manja tapi tu lh suami panas bran kuat mmukul. Dan sya xtahan dah.. Skrg dah 32weeks, bru sikit beli brg baby xtau nak jdi apa lps ne. Pantang pun mcm xpntang juga sbb pulang balik kat mahkamah nnti urus cerai.. Hhuhuhu

Salam sis.. kalau tak keberatan, saya ada beberapa brg baby.. baju, kain bedung, barut, sarung tgn dan sarung kaki baby..belum pakai pun.. baby saya meninggal😢 sedih bila tgk baju n brg2 yg belum pakai..mungkin rezeki anak sis.. kalau sis nak, sis bagi alamat ye, saya pos kan.. semoga kita diberikan kekuatan..

5y ago

Yaa sis.. Smoga allah tiupkan roh kat rahim sis dan d berikan baby yg comel" .😊 insya allah aamiinn.. Smoga allah luaskan rezeki kamu skluarga sis sbb sudi bkongsi brg baby dngn saya😢

Jangan sedih.. kadang2 ape yg kite sedihkan sekarang.. akn jadi bahagia akan dtg.. ade hikmah nye tu.. lagi anak dlm perut tu mcm2 rezeki di bawak nye nanti.. daripada ade suami kene pukul.. baik xde.. mane la tahu.. awak akan berjumpa dgn org yg lebih baik.. sy doakan awak di permudahkn urusan dan dimurahkan rezeki slps ni..

Sis try buka group fb sedekah/percuma/free barang terpakai on9..kt situ byk org suka sedekah brg baby atau apa2 shja...cuma byr kos pos..kdg dorg bg free je xpyh byr...sb sy pnh try cri brg utk sppu sy yg suami dia kna buang kerja...ada byk lg group yg seumpama nya..try add...moga ada rzki baby

Berat dugaan puan. Saya doakan urusan puan akan sentiasa dipermudahkan. Try baca banyak article dan juga tips/info tentang cara nak manage pregnancy and delivery as a single woman. InshaAllah dapat beri semangat, keyakinan dan juga ilmu kepada puan dalam urusan/ujian yang mendatang.

Allahu.. Semoga bertabah.. Tapi berat sungguh dugaan awak.. Semoga dengan kelahiran anak nanti, bertambah seri la hidup awak dan beri kekuatan utk awak.. Sy sangka sy je rasa suami belayar.. Jauh.. Tp awak hebat dapat tempuh smpai hari ni..

Xpe.. Lepas ni berbahagia je dgn baby kamu yee.. Xyah pikir husband tu.. Nnti biar dye nyesal bila tahu baby dh kuar.. Agpon dye xsyg sebab tu buat cm tu at awak.. So buang je org yg xsyg kite.. Xyah pikir k

Rezeki ank tu Ade..bersyukurlah Allah bgi jln terbaik sebelum baby keluar..klau Tidak blh meroyan dlm pantang klau laki dok pukul2 awak ..silap2 ank pun jdi mngsa..be strong jgn give up..

Moga segala urusan sis dipermudahkan. Sabar ye sis. Barang baby tu beli sikit sikit & beli yang murah murah je. Tak perlu yang branded & mahal2. Saya pun beli di shopee je. Brand biasa & murah je.