Bila pam susu badan keluar sikit

Salam. Saya bersalin anak pertama dan baby masih di nicu. Sekarang terpaksa pam susu sebab taknak bagi bengkak. Bila sekali pam, keluar 1 - 2oz je. Boleh ke kalau saya minum milk booster walaupun tak pernah bf baby lagi? Saya takut jadi banyak susu tapi bila pam keluar sikit je 😅#firstmom #firstbaby

13 Balas

wsalam.. masa awal2 mmg mcmtu puan..lelama nnti baru byk..mcm sy dlu anak lahir prem amik ms nk keluar susu lepas czer..lepas tu baru ok....biasa kalau nak susu byk kita kena byk minum air dan makanan berkhasiat serta cium baby bg merangsangkan hormon Oksitosin bg menghasilkan susu ....kalau puan nk belajar ttg pnyusuan susu bdn dan target nk susukan ank dgn susu bdn hingga umur 2 tahun..puan blh try follow pakar lactating mcm sy skrin shot ni dan juga join chat dekat telegram jika ada soalan tentang penyusuan .hrp apa sy share ni dpt membntu mommy2 smua di TAp

2y ago

dan puan juga blh follow pakar lactating - puan nadmasrom.. dua2 pakar lactating ni sgt bagus... alhamdulillah sy berjaya susukan ank sy hingga 2 tahun 1 bulan hasil dr ilmu yg d pelajari.. mg dpmudahkan segala urusan puan di sana..Aamiin❤️😉✌🏻

Yang pertama Kene consistent, setiap 2/3 jam kene pam. Perlu biasakan badan untuk produce susu banyak InsyaAllah susu akan byk. Silap saya masa anak pertama, bila baby kat nicu 3 minggu. Susu sy memang byk. Bila dah keluar nicu, baby minum sikit sbb premature. saya pulak dah kurang pump, breast cepat bengkak. Then bdn pun produce kurang sbb totally rely on baby utk minum susu. Lama2 saya pun susu kurang. Sepatutnya saya continue pump walaupun baby dah ada

normal sis sbb bru lepas bsalin.saya dlu pon mcm ni jgk.apa saya buat saya just pam guna tgn sahaja.. urut dri bahagian atas buah dada dan picit bahagian areolar yg gelap tu.inshaallah klu bt betul,susu akan dpt byk.

mmg normal sis. sbb kita pam je kan. anak pon xde dkt kita. susu kita ada seiring dgn tumbersan baby & keperluan susu dia tu. so makin dia besar,makin bnyk susu kita. demand & supply. jgn stress2

1-2oz tuu kira banyak untuk baby yg baru lahir. jgn stress, susu ikut demand baby bukan ikut brp bnyk stok kita nak. yg penting setiap 2 jam pam untuk create dan kekalkan demand

marmet je puan. mcm saya kalau pam mmg susu sikit. tapi bila marmet alhamdulillah byk rezeki. mil sy nurse laktasi dia mmg lagi suggest kalau pandai marmet

Okay dah tu dapat 1-2oz sekali pam. Cukup untuk baby dalam hari. Tinggal nak jaga jadual pam je setiap 2 jamu untuk maintain demand and supply

kalu sy pun biasanya awal² bersalin susu keluar sikit..lps ngurut dgn tukang urut org lps bersalin baru la lancar..

Salam. Kena berurut baru susu banyak keluar. Awal² memang makan masa nak keluar susu kalau belum berurut