bayi 1 tahun taknak nasi

mcm mana ya baby saya dh setahun tapi kalau makan nasi je mesti dia buat mcm nak muntah tu. dia taknak makan nasi tapi nestum pun dia reject. pening kepala saya

7 Balas

thank you yg reply, skarang dia dh makan nestum balik mungkin haritu dia nk tumbuh gigi. tapi mcm mana ya nk ajar dia makan nasi? sbb kalau dia makan nasi mesti dia jdi mcm nk muntah. dia ada gigi tapi mungkin tak pandai kunyah. saya dh terlambat kah untuk ajar anak makan nasi? mee tu dia jdi geli2 mmg dia takkan makan. dia mcm tak pandai kunyah. mcm mana yaa risau saya

4mo ago

ada, biskut baby helok pulak dia kunyah2. cerelac yg bentuk star pun dia boleh makan sebijik2.

sama macam anak saya . 1 tahun 1 bulan tapi so far mmg tak nak makan nasi .. tapi Alhamdulillah berat dah naik normal balik , tukar karbo dari nasi ke pasta / kuey tiaw / roti dia makan . takpela orang cakap anak melayu tekak western pun nakk .. janji berat dah naik balik dan sihat Alhamdulillah 😄

Kene buat stimulasi kt mulut dia. Ni sy baca kaunselor baby tulis. Masuk jari dlm mulut dia main2 atau bg dia gigit teether, utk latih dia gigit n mengunyah. Nestum ni kalau boleh kurgkn sbb ada gula tp yela dr dia xmkn langsung bgla skit. Mungkin boleh buat bubur nasi atau nasi lembik ke utk pujuk blk mkn

4mo ago

Camtu boleh try buat cucur nasi or nuget nasi kot dia nak.. buat nasi kepal bulat2 ke

baby saya pun tanak nasi lama jugak, sampai berat turun dia suka kentangggg je setiap hari tukar tekstur nasi lembik, butir, buat mcm cekodok makan la 5sudu je... skrg dah ok makan berat dah ok normal 🥹

Bagi sumber karbo yang lain. Antaranya - pasta - noodles - potatoes - pumpkin Anak saya 2 tahun, nasi not her meal. 🤭 Tapi saya tak risau sebab saya pelbagaikan makanan untuk anak.

Baru ke dah lme baby reject tu? Baby sye pun kdg mcm tu ikut mood dia.. kdg mkn, kdg x.. klu dia tolak nasi, esok nye sye buat mi.. dia mkn.. mgkin boring kot..

boleh cuba bg makan pasta, bihun, spaggeti