Anak reject nasi

Hi mummy! maaf nak tanya anak saya dh genap 9 bulan, harini dia taknak nasi lansung, tapi kite bg makanan lain dia ok je makan, tambah2 roti gardenia. Luch td buatkan dia nasi dia taknak so saye bagi dia makan roti cicah dengan susu dutch lady tu,2 keping dia makan. So far okay tak if dia makan macam tu if dia reject nasi? Thank you mommy! #firstmom #firstbaby #bantusharing #ingintahu

4 Balas

carbohydrate takpe... roti can ganti nasi... cuma kite ni selalu anggap nasi makanan utama😂😂😂.. takpe sis jgn risau.. as long dia nak makan roti.. mee.. bihun... ke apa ke yang ganti carbohydrate... ok je tu... nasi pun in kene juga... seminggu tu at least 4 times nasi... sis try look into toddler diet... try ikut diet tu❤️🌹👍kalau sis rajin... decorate plating dia.. with nasi and all sorts of veggie and treats.. kat shopee banyak ade jual acuan acuan tu... xD

1y ago

Terima kasih sis bg suggestion 😍 menarik yang macam sis cakap saya cuba buat nanti, thanks in advance sis! ❤️

sebenarnya boleh je ganti nasi dgn karbo lain. spageti/mi kuning/bihun/hummus/quinoa. ikut kemampuan & kerajinan kita. jgn rigid kan bila makan main meal kena nasi. org putih tak bg anak nasi, anak membesar elok je sihat pandai tu semua. tp yelah mungkin sbb makanan ruji kita nasi kan. so kita nk kena bg juga. takpe, pelbagaikan. boleh tgk kt happy baby food malaysia. sana pelbagai resipi mommy2 share utk idea.

OK je dia makan gitu. Apa kata tukar tekstur nasi. Kalau sekarang makan nasi lembik, tukar ke nasi biasa, Atau nasi lembik buat bentuk bulat atau guna acuan. Buat nugget nasi. Telur dadar nasi. Boleh pelbagaikan jika nak jadikan nasi sbg makanan utama anak

1y ago

Haah sis, mmg skrg dh tukar tekstur nasi dia dh makan nasi org dewasa dh taknak nasi lembik. Terima kasih sis suggest saya cuba buat macam sis cakap ya ❤️

ganti nasi dgn karbo lain mcm pasta,mee,bihunn

1y ago

Baik puan, sy gantikan dengan macaroni tp dia taknak. Nanti saya boleh cuba bihun,mee/macaroni. Tq ye sis ❤️