tiroid ketika mengandung

hi mau tanya . saya mengandung anak pertama, dah jumpa doc , sah tiroid 😢 ada apa tips untuk kecil kan tiroid ? dari segi pemakanan ?

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sudah start makan ubat ka sis? Kadang tiroid ni 'pembawaan' masa hamil.. mcm GDM jugak.. but apa2 pun ikut jak apa doc bagi tau ya.. makan ubat tepat pada masanya.. makanan khusus xda rasanya.. boleh jak makn apa2.. sebab sy pun hypertiroid in pregnancy

1y ago

saya start tiriod sblm prgnant... dan dr ckp tiriod mmg smua org ada... cuma bbhaya atau tdk ja...

VIP Member

Maybe sebab hormon kot.. kawan saya mula2 dia tak tahu pun dia pregnant.. tapi disebabkan mak dia tegur tengkuk dia besar.. dia pergi klinik.. docter kata awak mengandung ni.. sekarang dia dah bersalin.. 100%thyroid pun dah tak ada..

Kdg2 sbb hormon awl2 pregnant je..sy mula2 pregnant pn sgkut hypertiroid..tiap2 bln amek drh utk pntau..skrg dh 20 week..dh xde.

mmg sah tiriod ke? kalau saya pon ada cuma skrg tnggu result drh nk thu sama ada tiriod normal ke berbahaya..

1y ago

sama2 sis... smoga ada rezeki sis nnti ya sya doakan amin

dr segi tiriod pmkanan kna jaga sis kalau blh elakkan mknan yg bmnyk mcmto