rendah HB

Mau tanya nie, mcm mana cara supaya HB ibu mengandung tdk rendah...sbb tiap kali ke klinik ambil HB, darah saya makin turun...

17 Balas

Mcm ira dulu pon hb rendah, so ira amalkan, tiap2 pagi nak g keje, pkul 7pg mesti mkn zincofer n iron (yg klinik bg) acid folid or obimin stop for a while. So after 2 jam, bru mkn sarapan pg, roti sambal ikan bilis, dgn mnium susu kambing. Dlm poket mest ade jajan yg bole naikkan hb (kismis, ikan bilis goreng,kacang2). Tghari makan nasi, nasi tu amount dye kurang tp lebihkan sayur (bayam, kangkung, carrot,) sayur yg naikkan hb, pastu amik lauk (ikan,ayam,or ape2 yg berkhasiat) air ira buat air delima utk mnium tghari botol kecik jer, delima bantu hb naik. pastu bykkan mnium air kosong jer sepjg hari make sure 3 botol besar. Ptg ira akan mkn (kuih/chocolate/yogurt) gilir2 ikut hari. Mlm ira mkn buah2 klu nk mkn nasi bole jgk tp lauk mest sayur yg lebih. Klu tgh mlm lapar mkn biskut or buah. Then tido. Mcm tu la utk hri berikutyea ira ulang buat benda yg same. Maintain displin mcm tu insyaallah hb xkan rendah lg. Sbb bhaya hb rendah. Risiko pada bayi akan jd pra matang n ibu risiko meninggal tu bhaya. Ira tkot benda tu jd ira displin buat. Insyaallah awak bole buat demi anak dan awk.

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

Sy makan jambu, hati ayam, bayam, semua x jalan. Sampaikan kena jumpa pakar pmakanan di kk. Lastly alhamdulillah skrg hb sy makin naik sbb amalkan pati delima.

5y ago

Sama lh dengan saya

Jgn skip mkn ubat yg klinik bagi dan cuba amalkan Virgin Coconut Oil sb sya amalkan sampai skrg HB sya bagus sis.. sya dah 25w4d

Mkn daging kambing pun okey.. Vitamin ambik vitamin apa? Vitamin yg klinik bagi jgn skip..

Sye seminggu 3 makan jambu batu..sampai naik jemu..alhamdulillah hb sgt baik

Mkn jambu batu....kurma..ikan bilis goreng pon boleh...naikkan hb...

Awk makan buah kurma... Sye dulu pun mcm itu gak sye mkn buah kurma

Mkn jambu batu.. Mkn kurma, kismis.. Mkn nestum@oat

Makan sayur bayam.. ubat klinik jgn lupa makan