Bacaan HB rendah

Hai ibu², macam mana korang naikkan hb ya masa mengandung? Sy dah jaga pemakanan ikut saranan, ambil vitamin ikut jadual dan cara yg disarankan tapi hb tk naik juga malah makin drop.. #first_baby_20weeks

23 Balas

mcm sy ada talasemia trait. jadi hb mmg mcm roller coster kejap 8.9. kejap 9.9. kejap 10. pastu naik 11. doctor cakap kalau range 10 tu dikira okay sbb ada talasemia trait. jgn below 10 ja doctor kata. doctor siap ambik sample drh utk check iron dlm drh okay ke tak. result iron sy okay je. jadi doctor kurang kn dose ubat. kalau tak sy mkn 3bji sehari. jadi 2biji sehari. baru2 naik 11 sy makan ganilia waktu pagi. malam sebelom tido sy ambik ubat doctor bagi (ferrous+vit c+ asid folid 5mg) dgn air oren sunquick xde gula campur innate lactea. saya rajin juga beli buah jambu or delima. tp xde la makan hari2. dlm seminggu tu ada la sekali 2 mkn.

1y ago

a'yoon ni ganilia

enth lh Sy pun xthu mcm mne nk naik kan HB..tdi g klinik pun HB 13.6 .kdng2 org tnye sy mkn apa,Sy mkn mcm biase cuma bnda tajam je sy xmkn.air kopi nk ckp xminum sy minum,klau ada duit lebih sy bli bnda bkhsiat,kdg2 to xada duit mkn nasi kosong,telur goreng,ikan bilis itu je.. susu sy minum susu cair Yang rm2.60 to.klau mlas buat sy bli.itu je,mungkin ikut bdan jugak kut ☺️ harap semua ibu2 dlm ni siht sentiase Aamiin

Cuba minum susu kambing (saya minum jenama HiGoat...Hb saya baru naik waktu 30 week...kalau tak hb saya selalu menurun tak pernah naik (nurse pun risau makin drop)...saya pun sebelum tu dah cuba macam2 makan delima, kerang, bayam, jambu batu banyak2 x naik2 juga hbnya...pdhal langsung x minum kafein...makan obimin ikut waktu...alhamdulillah time 30 week hb naik semula lepas amalkan minum susu kambing

1y ago

baik sis..akan dicuba

Ikut bdn jugak kot.. Sya pn xtw lh sis.. Mcm sya hb oky ja dri stat prgnent smpi skrg ni 36w3d xpenah low.. Nk kta jga pmknan xjugak cuma sya xmnum teh kopi stat awal gndung n sya tak pernah skip mkn ubt yg misi klinik desa tu bgi.. Ari2 telan msa pgi msa perut kosong.. Alhamdulillah okay.. N shri sblom check up perut kerap mkn jambu batu ja sis

saya kurma. :) saya jenis anemia Plus thalassemia trait. so kalau dapat hb 11 memang agak amazing lah . makan iron tablet 10.5 tapi bila xmakan iron, ambik kurma hb jadi 11. kurma ajwa saya ambik dalam 3biji sehari satu pagi, satu petang satu malam. ni yang saya perasan lah badan sendiri. sis kena Try error.

makan sayur hijau byk2.. terutama bayam.masak bening aje... atau last cara mkn la hati ayam atau hati lembu ikut selera (jika mampu telan). vitamin pun blh tukar jenama.. klu obimin tak dpt naikkan Hb, cari jenama eberet. tp,kena mnum air putih byk..utk elakkan sembelit. semoga membantu 🤗

sebelum ni pernah hb rendah sebab saya terlalu jaga makan..bila selera makan saya makan je apa yg saya nk mkan n konsisten makan zincofer 2 jam sebelum makan..alhamdulillah hb naik..saya pantang tak minum kopi.gantikan dengan milo sekarang hb ok da stabil.

1y ago

baik..nanti akan dicuba..

cuba makan jambu batu satu hari sebiji. jangan miss langsung. kerang, bayam pun boleh naik hb. buah delima pun bagus tapi jambu batu cepat naik hb. hb saya tak pernah low sbb tak skip buah jambu batu. oren pun ok. goodluck sis

Sy pulak hb tinggi sangat 😂 masa 9w elok dah 13. Smlm checkup kk 13w kandungan. Bacaan 15. Terkejut misi tuh 😂 sy pun taktau sy buat ape smpai tinggi mcm tuh bacaan hb. So obimin tu doc suruh ambik 2 hari 1 kali je 😅

1y ago

Klau doc tkde ckap apape masih okey lah rasanye. Ataupun dia bergantung pada kandungan brape minggu. Masa sy cek tuh sy baru 13w. Bacaan hb tinggi. So doc mintak kurangkan sikit dgn kawal ubat yg diberi tuh. Tapi ramai ckap makin tambah usia kandungan nnti hb akan drop slow slow. Bacaan 14 okey. Doc ckp klau sy dpt 14 bacaan n maintain mmg cantik.

sma .. Hb mkin drop.dr 13 trun 12 ni trun 11.. doc check tuk anemia ok je xrendah xtggi result nya. sy mkn jmbu batu , pil ambil 2x sehari, mkn kerang , mnm susu n jus delima. 😫😫kdg2 buntu dh nk naikkn hb