30 weeks

Masuk 30 weeks memang ada rasa mual nak muntah ke? Ada sesiapa pernah rasa macam tu tak? ?

120 Balas

normal ke 33w timbul balik sakit kpla. tp x kerap la..kdg ade mse mual2.. baby pon mengeras kerap sgt smpai kena kepit klu time die mengeras..sebab dh terasa kt bawah tu ha..seram plk..pastu nfs mcm x puas..baby klu siang mcm kurang aktif..msuk mlm bru ligat..korang ade yg mcm ni x..

1y ago

sama laaa sintom kita

saya pun sama.. mual2..jd alahan teruk balik.. apa sy bt.. lepas subuh.. makan sekeping roti dan minum air (better susu lowfat) x pun air mineral or jus oren frsh.. kdg2 disebabkn angin, asid.. sstiap sejam mkn la biskut high fiber or biskut2 kurg kndungan gula dan yg high kalsium.. baby kt dalam makin mmbesar byk da ditarik oleh baby.. jadi kita ibu kne extrakan pemakanan dan penjagaan kesihatan.. inshaa allah hrp dpt mmbantu.. semoga dipermudahkan urusan ibu2 semua 🌹

sama. tp sy dha 36weeks. still muntah. pening jrg2. da tnya nurse. tp nurse bgtaw klau kerap n lma sakit kpla(pening2). better g hosp. tp nurse xdha bgtaw sebab apa. skg pn nafas xsampai. kna pndai cari posisi tido. skg dha rasa kontraksi n skit pinggang . mual2 tu bila lepas mkn. pasti muntah balikk. kdg mmg ada mcm tu. sbb sy trimster 1 alahan xtrukk. skg ni asal.mkn msti muntah.. sbar je laa. #1stbaby❤️

9mo ago

Sama sis. Kalo sy tidur mengiring ke kiri.. Kalo terlentang, boleh semput.

saya pon rasa mual ,muntah,sakit kepala.. bila complain dekat nurse.. nurse bagitahu kalau ada simptom muntah, sakit kepala, kebas² tangan kaki, mata rasa kabur tu adalah tanda² nak sawan.. so korang kene cepat² pegi klinik atau hospital okey..

2y ago

Ya saya pun sama nurse ckp mcm tu

iya sy pun sama sis. bila masuk 30 weeks ni jd mcm masa trisemester 1. jd mual balik..x lalu makan.. x boleh bau certain things. emosi x terkawal.. asyik nk sedih terasa ja hati. cuma add on badan makin x larat..kaki sakit.

2y ago

sma sya sis , msuk 30 weeks ni mcm agak heran jgk dgn diri sndiri pndai emosi sndiri tetiba , cpt btul terasa hati bnda remeh pun sya bleh mnangis klu dah jnji nak bwak jalan2 bru x jdi ya ampunnn di situ lah emosi sya di duga 😅

Sama jugak.. Hlg selera nk telan nasi.. Bnda lain ok ja.. Tiber xnk pulak dgn nasi.. Klau mkn nasi, asyik rasa tercekik, tersekat kt leher ja..

2y ago

Saya ngk saya😂 tp saya paksa gak makan kekdg

sama.. tapi takde laa mual yg teruk tu.. biase2 je..cuma dekat tekak tu rasa macam banyak kahak... bila meludah takde kuar ape pun

Sama. Sy pengemar air kosong, dah 30minggu ni rasa mual pulak minum air.. Mkn nsi pn xlalu. Rasa nak mkn kuih manis2 je

Normal sis.. Sy pn sama asal malam nk tdo msti mual muntah dlu. Sapu minyak yuyi kt dada leher blkg baru lena tdo. Bertabahlh ye 😊

saya Alhamdulillah ok TK ada mual2 dri awl smpai skrg ok..tpi masuk 30w ni asyik-asyik lpar ja..bru makan lapar lagi.dia lapar tu sampai rasa pedih perut😅😅😅