Kecewa dgn mertua.

Masa mula sy mngandung Emak suami sy bria pesan dkt suami suruh dptkn cucu prempuan .. bila suami sy bgtw lelaki mentua sy diam . Ade skali tu suami sy cll ckp dpt ank laki tp mentua sy Siap ckp “hmm igt dpt pmpuan” mula2 sy fikir mngkin sy cpt trasa sbab tgh pregnant.. tp smpai sy berpantang pun dia tetap ckp nk pmpuan siap bgtw kt mnantu sulung lg lpasni bg dia cucu pmpuan .. ape slh laki ke pmpuan .?? Klo tak suka diam jelah . Tak payah mintak laki ke pmpuan . Tu kn rezki dari tuhan

15 Balas

faham sngt prasaan tu. .🥺 sya pula frst time pregnnt dgn alahan truk dn sakit2. .msuk 4bulan sihat alhamdulillah. .tpi dngr sesuatu y sngt mnusuk hati sya. .saya scan dn baby prempuan. .sya dgn suami happy apapun jantina. .tapi belum lahir lagi ank sya d ckp, pendek rezeki 😔 sya sngt brkecil hati dn hmpir menitis air mata. ."anak perempuan ni x bawa rezeki bila lahir nanti sdgkan ank lelaki rezeki berpanjangan. .apatah lagi kalau xda kerja, tunggu gaji suami bulan2. ." saya suri rumah. .🥺 sis boleh bygkan apa y saya rasa,terkedu dan speechless. .bkn xnak jawab balik, tapi prasaan sbgai momy to be tu sayu sngt untk baby y masih dlm rahim ni. .belum apa2 dh d ckp2 gitu...dlm prjalanan balik tu memang menitis air mata😢 doakan kndungan saya sntiasa sihat dn d permudhkan sgalanya ya semua. .amin

3y ago

sis. sy ni sulung dari 4 beradik y semua nya perempuan. arwah mama sy ibu tunggal. wlpn kami semua perempuan, arwah mama tak pernah terabai. sampai akhir nyawa dia...jenazah dia pon tangan anak2 dia sndiri y mguruskan smpi ke birai liang lahad. kami sdri mandikan, kafankan jenazah mama. orang ade ank lelaki berderet pon blm tentu mati dia ank2 nk urus sendiri tau. sebegitu allah rezeki kan mama sy. ank ni ape pon semua dr kita. kita y didik dia. jgn hiraukan kata org. kita asuh je ank kita baik2.

soal jantina ni datang dari lelaki. sebab kromosom lelaki (XY) Perempuan pula (XX) kalau dapat sperma yg bawa gene X maka dapat la perempuan kalau dapat sperma yg bawa gene Y maka dapat la lelaki.. benda ni kena lukis baru mertua faham. tu payah bila nak explain dekat org yg uneducated ni. last2 semua nak menang ke dia lepastu hidup dalam tidakpuas hati. padahal diri sendiri yg x da ilmu. bukan mertua sis ja. kadang org luar dan juga suami pun ada yg macam tu. apa diorang ingat jantina ni boleh main order macam kat shopee ke?? daripada diorang nak sibuk hal jantina lebih baik mintak anak tu selamat. saya sendiri pun tak kisah jantina anak. asalkan anak dalam kandungan saya ni sihat.. tu je yg kita nak.

3y ago

Yaa . Mak sy pesan org dulu2 tak phm sains . Klo dia tanak cucu laki sudah .! Tayah bwk jumpa dorang . Tp tulah bila ank sy dh bsar dah montel sibuk tnya bila nk bwk jumpa dorang😌 Adekah dorang memilih rupa😓

Takpa jgn terlalu ikutkan hati kecewa dgn mertua kita. Mertua tu mak kita juga. Kita kena lembutkan hati terima je apa yg dipandang oleh mertua. Its okay to be sad tapi jgn terbawa bawa sgt. Setiap apa yg jadi mmg boleh dimaafkan tak boleh dilupakan but ya setiap org ada kesilapan ada kekurangan sendiri. Terima dgn hati terbuka in shaa Allah kita pun senang hati. Mudah segala urusan ❤️ mertua is ibu juga kepada kita. Bawalah dia jumpa cucu dia. Berlapang dada. Terima baik buruk mertua. Kena bykkan sabar ye.

3y ago

Yaa btul. Tp bila sy diam mcm2 pulak hal nya . Hritu ckp dkt sy, sy ni asik mkn duit ank dia . Klo ank dia tak bg duit sy mmg xde duit lah . Lpastu katanya sy tak jage mkn minum suami . Ehhh mcm la dia srumah dgn sy . Suami sy . Sy taw la nk jage mcm mna.. suami sy ni pulak jenih diam . Kdg2 mnangis sorang2 la bila takde yg nk bckup😌

Focus on your baby rather than your in laws. Focus on your internal healing rather than trying to please everyone. You have come this far. Giving birth to a beautiful soul - baby boy is not something everyone can do it. Bringing life to this world - not something everyone willing to do it. You have sacrificed a lot. Your body. Your age. Your health. Flip tudung and walk away

xpyh peduli sis..tu anak sis..darah dging sis..kasih syg sis lg penting .xnk cucu lelaki ya sudah...jgn bawa jmpa atau pegang2..hahahaha...hidup sis,hidup anak sis lg pnting dri trsakiti sbb kata2 org😂😂😂 silap hari bulan..cucu lelaki ni lah yg angkt masa tua nanti

3y ago

Mula peduli jgk🤣🤣🤣 baru 4 hari berpantang dtg dari jauh2 lpastu ckp nk cucu pmpuan pulakkk. Dh la kite czer .. rasa nk nangis smua ade . Biasala menta tgk berpantang kn lain sikit . Skrg mmg sy tak bwk jumpa dorang pun . Bkn tanak bwk tp igt ape dorang ckp . Hmmm 😌

Allahu. masih ade lagi ke yg camni. Syukur la masih merasa ada cucu. Xkisah la laki ke perempuan ke, perlu disayangi. Xpela sis, masih awal lagi. Mungkin nnt bila anak makin besar, dia suka dgn telatah anak tu dan belajar terima slowly ke. Doa yg baik2 ye sis

3y ago

Yaa btul . Skrg ni ank sy dh montel baru dia ckp rindu . Tnya bila nk jumpa la apa la . Hmmm xtaw la nk ckp jenih mcm mna . Lupa kot apa dia penah ckp dulu smpai sy bgaduh suami istri sbab mlut dia😌

nauzubillahminzalik. masih ada lagi mertua macam ni yer? jantina tu kita atau Allah yang tentukan? Pening orang macam ni. Releks Puan. Nanti lama-lama In Sha Allah, mertua okay lah tu.

3y ago

bila dah keluar cucu comei, tak ingat dah nak cucu pempuan atau lelaki. 🤭 Alhamdulillah kalau macam tu. 🤲

Soh dia byk2 berdoa... Doa ibu kan mujarabbbb... Haha.. Sis tak yah risau sgt la.. Biar je mulut dia berbuih ckp itu ini... Masuk telinga kiri keluar telinga Kanan... Yg penting jaga diri suami dan anak cukup2..

3y ago

Sabar la sis.. Dulu ada kakak dpt mak mertua mcm ni jgk... Kuncinya sabar je.. Xda lain... Bila dh nak meninggal baru dia sedar mana Intan mana permata...

kenapalah mentua puan mcm tu.. kita tak boleh tentukan jantinanya.. laki k permpuan k apa salahnya asalkan sihat dn sempuna.. sabar ye puan.. selmt berpntng🤗

soal jntina ni bkn kita yg tntukan sis... tk mgapa yg pntg sis jgn tlalu stress dan bfkr.. xelok untk keadaan sis skrg

3y ago

btul sis... kalau dorg xnk syg itu tpulang pda dorg yg pntg family awk ok trma ank awk sbagai cucu