menjahit

Masa mengandung nape tk bley menjahit ke...ibu sya tk benarkan sya pegang jarum

34 Balas

Mak sy tukang jahit.. tp x abis pantang dia da menjahit.. alhamdullilah xde apa2.. tu la side income kuarga kami dulu..😢 .kalau mesin elektronik portable tu lg mudah dr yg manual goyang kaki tu.. Yang penting jaga makan je. Penyakit ni puncanya dr makanan dan aktiviti hidup yg tak sihat. Ni kalau tanya kt dr imelda balchin dah kene bash.

Haha bru je mak sy tegur td.. sbb sy tgh mnjait kain batik yang koyak.. sya cm ckp.. mcm mn dgn tukang jait? Die nk kene benti mnjait slma 9 bln ke sdgkan itu sumber pendapatan die.. 🤦‍♀️mak sy terdiam pastu die ckp entahla ni org dlu2 pye pantang..🤷‍♀️ cm nk ckp berhati2 jela time mnjait tu sbb gn bnda tajam kan.. 😊

Sya seorg suri rumah dan kenbnyakn pndapatan sya ke arah jahitan..masa sya bujang dlu bnyak jgak la org tua2 ckap pasal pntang larang mnjahit.. Terutama pkai mesin jahit industri.. Yg paling penting utamakn keselamatan. Sya alhamdulillah ok je mnjhit waktu mgndung..walaupon sekrg tgh sarat megandung anak ke 2.

Mak sy pun xsruh mjahit masa mgandung ni..mnurut kpcayaan kalo mjahit masa mgandung ni nanti ssh nak bersalin..sbb jalan lambt buka..tp sy ni mjhit juga😅😅😅 dlu masa anak 1st rajin mjahit2..bt srung bntal baby la..mcm2 laa...walau kena pesan2 ttp jg mjahit tp alhamdullilah sy bsalin dgn mudah jg..

Mungkin ibu puan taknak puan buat benda yg terlalu aktif. Sbb deal dgn gunting, kain2, jarum dsbgnya. Tapi mak saya dulu aktif buat apa dia nk, asalkan kerja cermat. 8 org anaknya skang. Slumber. 😂 Lgpon klo nk beli baju siap, mahal. Buat sendiri je la.

kalau tu dah mata pencarian..payah la kalau mcmtu..tp sy mmg kaki langgar pantang selagi x bercanggah dengan pegangan...percayalah...kandungan memang dijaga elok yg maha pencipta...

Klw arwah nenek sy kata klw nak menjahit lurus tak Ape jangan menjahit lobang2, takut nanti baby nak keluar tak ada jalan pasal lobang dah di tutup, mitos je lh kot... 😊 😊 😊

mitos je tu..ade cina bgtau sy..diorg lagi la xleh menyapu, cuci longkang n so on..then sy jwb, kalau ank sy rmai, x mkn la diorg..hahaha..smua bnda xleh buat ni..😅

Kepercayaan orang tua tua dulu. Biasalah, kan banyak je mitos pantang larang dulu dulu huhu. Kalau hati2 boleh je manjahit. I dulu pregnant menjahit langsir bagai 😅

Sy dr ank pertama smpai lah ke3 suka menjahit...xkira nk jahit pa...smpai bantal baby sy buat sndri...alhamdulillah..xdapa..yg ke4 ni plak xnk pegang benang n jarum..