Ada sesiapa rasa satu anak dah cukup?

Masa hamil rasa sgt susah Dan duit utk anak sekrg pun cost tinggi bukan senang2 bela je compare zaman dulu.

16 Balas

Sy, tp secara tak sangka tuhan beri rezeki kedua. mmg risau tp setiap anak itu pembawa rezeki sendiri. Kita cuma perlu redha. Tapi beri gap supaya senang jaga dan beri perhatian. Ape benda yg tak susah, semua yg baru mmg kita risau perbelanjaannye but life hv to go on, kalau dah terjadi yakinlah allah ada planning tersendiri walau sukar atau senang. Manusia sentiasa dlm keadaan tak bersedia sbb we dont see future n v live in depending on current..but again tomorrow nvr knows. Sikit atau ramai jz keep hargai aje n hv hope blh menjaga dgn apa yg mampu

It’s okay mom… Zaman sekarang semua benda mahal… Kalau boleh penuhkan keperluan anak berdasarkan kemampuan… Kalau mampu anak satu better anak satu je… Risau kalau ramai sangat ada anak yg kita terlepas pandang keperluan mereka… Sedangkan mereka ni tanggungjawab dan amanah kita… So biar lah orang nak kata apa… Yang penting kualiti bukan kuantiti… Make sure anak cukup makan pakai pelajaran dan tunjuk ajar agama yg mencukupi… Saya kalau mampu anak satu pun saya tak kisah… Asalkan anak saya cukup kasih sayang 🥰

2y ago

setuju sis

awal dari bujang mimng nak satu anak jee tp bila dah ada ni ..hahha bby girl..first trus terasa kalau ada sepasang pun ok juga..maka..ada lah c kawan ..hahha 2 dah ..2-2 pun sizer..jarak 11 bulan je.kwkwkwk..dokter ckp...ada 1 kali lagi ..kalau bernasib baik 2..hahaha tp nnti lh ..tunggu dulu ..sembuh sepenuh nya besarkan dulu yg dua ni ..nnti klu dah besar ..insalah...dalam 3-4 thun akan dtg kikikikiki

Yes my plan was just to have one, but after that my son was always sad especially when he play with other kids, he want to follow then home 🤭 so I felt bad and hubby also said at least have one more so they can play with each other so seeing my son wanting someone i said ok and had a 2nd child. but now tutup kedai. cost of living is hight, and everything for babies is so expensive nowadays

2y ago

Hahahah yes true ... Even when I think back how I enjoyed playing with my siblings I can't imagine a child being alone and no one to play or lean on.

Yeah i do personally feel better to have 1 child only. I boleh tahan sakit masa mengandung, n sakit masa bersalin. But to raise a child, i dont think i can do it. 1 is enough. Better like that. Dah ada sorg nie pun perbelanjaan sgt2 tinggi. Her formula milk je 1 month saja almost touching rm500. Tu belum toys, clothing die, diapers. Suami pun okay saja anak 1. Quality control 😁

for me.. its ur life & ofcz ur choice org lain kena hormat (even ada la mulut mgata for sure).. if rsa cukup & mampu takat tu je..its more better drp ada ank rmai tp tak terjaga & terabai kebajikan ank .. anak kan amanah tuhan ..if lps tu termengandung after plan everything untuk cegah so thats means its ur rezeki la 🙃

Sy! Tp husb sy ckp anak 1 tu utk org kaya-kaya je sbb diaorg yg kaya ni tak ada masa sgt nak jaga anak, semua tolak kt org. Tp husb sy ckp tu dlm nada gurau je 😂 so dia ckp 2 or 3 pun dah ok. Asalkan anak yg berkualiti, bukan kuantiti yg dikejar.

Rasanya begitulah. Dgn kos yg tinggi & faktor umur suami sudah 4+/+ umurnya, kasihan umur 50an masih perlu bkerja kuat krn ank bru sekolah rendah.. Tp perancangan Allah adalah lebih baik, manalah thu direzekikan lagi.. InsyaAllah trime dgn hati terbuka shj.

Sayaaa. Buat masa skrg ni memang plan untuk satu je dulu. Takut tengok cost of living skrg. Nak bagi yg terbaik untuk yg sorang ni. Andaikata ada rezeki lebih boleh la merancang untuk yang kedua nanti. Tapi siapa tahu rezeki yg kedua tuhan nak bagi bila kann

Tak kisah brp2 terpulang pada diri kita, kalau rasa mampu utk tambah lagi tak de masalah, semua anak Allah dah tetapkan rezeki mereka, anak ramai atau sikit semua rezeki Allah, saya sendiri anak dah 5 org sekarang tgh prngt baby twin pulak alhamdulillah..