MALAS MASAK

hi, Saya baru 7 weeks pregnant. tapi rasa malas sgt nak masak. Ada tips tak utk bg enjoy je masak? Sian asben balik kerja lapar makanan Tak terhidang lagi... mual pun teruk sgt sampai sehari tu makan bubur je. Saya lepas maghrib dah rasa penat sgt and tidur sampai subuh. Saya Tak cukup nutrien ke?

41 Balas

Biasalah tu sis.. Awal memang mcm tu, kita cepat letih nk masak tu mng x, dk mood. Bau masakan pun x blh Sy pun nangis awal pregnant tu x msk bg suami kesian tgk dia dok goreng ikan kat dapur sorang2 dah siap msk dia panggl makan.. Time nk makan plak muntah lg.. Haahaha Skrg sy dh weeks 25 hbs alahan dh blh msk blik. Selalu jgk pesan kt baby, bertahan jap dlm perot sbb nk msk bg abh mkn kesian tengok abh asyik tapau luar.. 😆😆

Xde tips sis .. Sy pon mcm tu mase awl2 pregnant dlu .. Bdn rase lemah je .. Nsb baik suami paham .. Sarapan pg kami g beli luar .. Tghari suami balik die tapaukan @ die masakkn .. Mlm kami keluar mkan same2 .. Dapur mmg xberasap .. Alhamdulillah dh 25w+ baru start masak tp tu pon slalu beli je .. 😂 .. Kdg2 sy masak simple je .. Ikan rebus cicah budu pon suami sy boleh makan . 😅 #1stprengnant #b4niettc5y7m

Alami situasi yg sama pada trimester pertama. Tak masak langsung, kalau masak pun kita rasa masakan kita tu tak sedap. Apa yg saya buat, 1. Bincang baik² dengan suami. Ujian ni bukan menguji isteri tapi menguji juga si suami. 2. Scroll kt ig masakan² bila teringin nak makan try buat walaupun kita rasa xsedap. Semoga enjoy! 😎

Hihi masa preggy dulu mmg boleh kira bape kali je masuk dapur. Bila paksa jugak masak sbb kesian ngan husb, mesti muntah2.. Hahah alahan tokleh nk bau org masak2 . 9 bulan banyak mkn kat luar je.. Alhamdulillah suami memahami kadang jemu mkn kat luar dia yg masak.. Hahahh tapi time dia masak tu kite kene kurung diri dlm bilik lah 😂😂

Berbeza dgn saya. Sy 6w3d hari ni. Tp rajin lak masak lately. Bangun 530am utk prepare bekal sendiri dan anak². Sama mcm sy pregnant ank ke2 girl dulu. Masa sy pregnantkan adiknya boy mmg malas nk masak. Alahan alhamdullilah setakat ni xde lagi. Tp mmg badan cpt penat dan tido pn awal skrg. Kdg xsempat masuk isyak dah tertido.

Jangan paksa diri. Saya sejak mual2 terus stop memasak. Husband yg ambil alih tugasan memasak. Tapi sampai satu masa tu bau org memasak dalam rumah pun tak boleh. So kitorang tapau kat kedai je. Bila dah habis fasa muntah2, jadi extra rajin pulak sy nak memasak. Hari2 memasak, lepas rindu sbb berbulan tak masak haha

Saya paksa diri masak. Lepas masak upload gambar masakan, tiba2 jadi semangat nak masak. Tapi kadang2 tu makan kat kedai juga sebab ada time2 nya saya tak lalu makan masakan saya sendiri, tak selera. Tengok husband makan okay je. Pembawaan baby atau nak rasa air tangan orang lain kot 🤭🤭🤭

Heee ty all. Sebab semalam beli lauk nak masak. Balik tu terbaring lepas maghrib n tidur sampai subuh. Perasaan malas tu kuat sgt and keep on nausea. Husband balik malam tu kena masak sdri. Say sorry to him this morning and dia mcm kecik hati sikit sbb kita tidur lama sgt kot.... 😣

Hahaha kita sama sis.. 1st trimester wktu pagi 3 jam tdo.. mlm tdo awl jugak.. masak mmg malas sbb mual kalau hidu bau mskn. Nsb baiklah suami mmg suka masak. 2nd trimester dh kurg tdo. Tp masak ttp malas. Kdg2 je masak. Kalau tips sy xdpt bagi sbb sy pun malas smnjk pgnnt yg kdua ni😅

Masa mabuk teruk. Suami buat Hal nak mkn masakan air tgn Saya.. time tuhan je tahu.. nangis oi ... Mual Sgt cium bwg apatah lg nak mengoreng & cium nasi Tgh ditanak.muntah2. lepas tu suami xmintak lg... Baru Lyn like a queen..maybe mereka ingat Kita suka2 sakit mabuk kot . Haha